KLASSZIKUSAN NAGYI TITKA
Szilvás gombóc, o,o,o, óóóóóó…
Szent meggyőződésem, hogy igazán jó szilvás gombócot csak a nagymamák tudnak készíteni! Pont. Érezni kell a tésztáját, a pillanatot, amikor feljön a víz tetejére, és a lélekmelegítő cukros fahéjat, amikor koronaként felkerül a mennyei finomság tetejére… Megmutatom, az én nagyim ezt hogy varázsolta a tányérunkra! Ennél jobb vasárnapi ebéd nincs is augusztusban!
Hozzávalók a burgonyás tésztához:
- 1 kg krumpli
- 20-30 dkg liszt (amennyit a krumpli felvesz)
- 1 ek búzadara
- 3 dkg zsír (esetleg 2 ek olaj)
- 1 tojás
- só
a töltelékhez:
- gombóconként egy kimagozott, fahéjas cukorba mártott szilva
- pirított dara
- kis tálkában fahéj és kristálycukor keveréke
- kevés morzsa és zsír
Elkészítés:
Főzzük meg sós vízben a krumplit. Hámozás után törjük át, sózzuk meg, és adjuk hozzá a zsírt, a lisztett, a tojást és a darát. Keverjük össze, majd deszkán kevés liszttel gyúrjuk jól össze. Azonnal nyújtsuk ki kb. fél centisre tésztát, és vágjunk belőle nagyjából 8×8 cm-es darabokat.
Hamvas szilvás-fahéjas lepény
Csodás őszies finomság, levesek mellé vagy csak úgy egy ráérős vasárnap délutánra. Puha, ám a szélein roppanós kelt tészta, friss gyümölccsel. Pammer Livi konyhájából fahéj illata terjed.
Mindegyik közepére teszünk egy fahéjas-cukros szilvát, a tészta sarkat összefogva helyes kis gombócot formázunk. Forró sós vízbe dobjuk a gyönyörűségeket, és addig főzzük, amíg fel nem jön a víz tetejére, és még egyet rottyan. Tésztaszűrővel kihalásszuk a gombócokat, leöblítjük, majd a zsíron pirított morzsában jól megforgatjuk. Tálaláskor még megszórjuk egy kis kristálycukros fahéjjal! ÚÚÚÚ! Szinte látom magam előtt a drága nagyit, amikor a barackfa alatt terített kis „macskaasztalon” az unokák is megkapták a mennyei gombócokat! Imádlak, gyerekkor! Próbáljátok ki! Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.