HOLDÚJÉVI MEGLEPETÉS
Tavaszi tekercs Márti keleti konyhájából
Már akkor imádtam a távoli ínyencségeket, amikor még nem is ismertem tengerész férjemet, és még nem is jártam arra! Oldalán aztán fél évet tölthettem a Távol-Keleten, sok embertől tanulhattam remek tippeket, fogásokat, és persze a hajószakácsok is sokat segítettek! Köszönet érte! Ma is nagy szeretettel gondolok Rájuk! Holdújév, és az Ő tiszteletükre pedig itt egy remek kis tavaszi tekercs a zöldségek, az egészség jegyében!
Hozzávalók:
- 1 tasak kész rizstészta mélyhűtőből
- 25 dkg darált hús sertésből, pulykából vagy csirkéből
- 10 dkg apróra kockára vágott zeller
- 10 dkg gomba kis kockára vágva
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek kukoricakeményítő 3 ek vízben feloldva
- 3 ek olaj
- ½ kk só
Elkészítés:
Azért használok kész rizstésztalapot, mert házi módon nagyon macerás elkészítése. Az itthon kapott alapanyagok miatt sose lett az igazi… A fagyasztott is leheletvékony, nem szakad, annyit veszek ki a tasakból, amennyit felhasználok, és nagy előnye, hogy a „maradékot” nyugodtan vissza lehet fagyasztani, semmit nem veszít sem értékéből, sem szavatosságából.
Szóval veszem a „mutatványomhoz” az egyik wokomat, de jó a mélyebb serpenyő is. Felmelegítem az olajat, hozzáadom a húst, és addig kevergetem, sütöm, amíg látszik, hogy megsült, barnás. Most jöhet a zeller, a gomba, a szójaszósz, és egy pici só (a végén újrakóstoljuk, és még akkor is adhatunk hozzá egy kis sót!). Most hozzáöntöm a keményítős vizet. Veszítse el a massza nedvessége jó részét. Lekapom a tűzről, nehogy leégjen.
Közben egy nagy vágó- vagy gyúródeszkára kiterítem a rizslapokat. Egyik sarkukba teszek egy adag tölteléket, csücskét felhajtom, két oldalát rá, és feltekerem, min t mintha töltött káposztát készítenék. Végét, és tetejét „ragasszuk le” egy kis tojásfehérjével vagy ha maradt még a tálban, egy keményítős vízzel. Bő, forró olajban süssük aranysárgára a tekercseket, mártogatókkal, zöldségekkel kínáljuk!
Természetesen a tölteléket azzal variálod, amivel csak akarod, sőt, hús nélkül is pompás!
Jó étvágyat!
Kínai zöldségleves Maxtól
Ez itt Max egyik kedvenc keleti levese. Sokféle zöldséggel, egy kis halszósszal megbolondítva, tökéletes gyors leves. Arra figyeljünk, az elkészült levest már ne forraljuk, mert a keményítő összetörik, elveszti a hatását!
Hozzászólás zárolva.