Tengeri és édesvízi hal receptek
A hal a legegészségesebb húsféle. Fehérje, telítetlen (OMEGA 3) zsírsav, és gazdag ásványi anyag tartalma miatt különösen „szívbarát”. Van frissen is, fagyasztva is a halakból, egészben is, filézve is. Legtöbbjükből egyszerűen, gyorsan finomat készíthetünk:
Ünnepi ételnek – például Karácsonykor az obligát rántott hal helyett is – különleges és nagyon finom. Italként bármilyen friss évjáratú rosé bor kiváló hozzá.
Fogasfilé szőlővel és gombával
Ha sikerül fogast szerezniük, íme egy nagyon finom "szüreti" recept:
Hozzávalók (4 személyre)
80 dkg fogas, vagy süllő filé. (Ha egészben vesszük a halat, akkor úgy számoljunk, hogy a teljes halnak csak a 60-70 százaléka lesz a filé!)
1 csomag újhagyma
20 dkg gomba
20 dkg fehér szőlő
2 x 5 dkg vaj
1 dl. fehér bor
1 dl. főzőtejszín
fél csokor petrezselyem
só, bors
Elkészítés:
A halat megmossuk, 4 egyenlő szeletre vágjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, majd serpenyőben felhevítve a vajat, mindkét oldalát pirosra sütjük, úgy hogy előbb a bőrös felét tesszük a serpenyőbe.
Közben a másik 5 dkg vajat egy másik serpenyőben felhevítjük, beletesszük a megmosott, felkarikázott újhagymát (a szép zöldjét is meghagyhatjuk!), a megtisztított és felszeletelt gombát, kicsit megsózzuk és fedetlenül lepároljuk. Hozzátesszük a fehér bor felét, a félbevágott és kimagozott szőlőszemeket, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel és roppanósra pároljuk. Besűrítjük a tejszínnel, és a maradék fehér borral. Tálaláskor a halszeletekre rendezzük a ragút. Párolt, mazsolás rizs illik hozzá a legjobban. A hal bőrét természetesen ne együk meg, könnyedén fejtsük le róla a húst!
A készítéshez is, és az "úsztatáshoz" természetesen balatoni fehérbor illik hozzá. Egy szép Badacsonyi Kéknyelűt ajánlok hozzá Szeremley Huba badacsonyi pincéjéből, természetesen minél frissebb évjáratút.
Hozzászólás zárolva.