Facebook hozzászólás
456

Tengeri és édesvízi hal receptek

A hal a legegészségesebb húsféle. Fehérje, telítetlen (OMEGA 3) zsírsav, és gazdag ásványi anyag tartalma miatt különösen „szívbarát”. Van frissen is, fagyasztva is a halakból, egészben is, filézve is. Legtöbbjükből egyszerűen, gyorsan finomat készíthetünk:

Ünnepi ételnek – például Karácsonykor az obligát rántott hal helyett is – különleges és nagyon finom. Italként bármilyen friss évjáratú rosé bor kiváló hozzá.

Fogasfilé szőlővel és gombával

Ha sikerül fogast szerezniük, íme egy nagyon finom "szüreti" recept:

Hozzávalók (4 személyre)

80 dkg fogas, vagy süllő filé. (Ha egészben vesszük a halat, akkor úgy számoljunk, hogy a teljes halnak csak a 60-70 százaléka lesz a filé!)

1 csomag újhagyma

20 dkg gomba

20 dkg fehér szőlő

 2 x 5 dkg vaj

1 dl. fehér bor

1 dl. főzőtejszín

fél csokor petrezselyem

só, bors

Elkészítés:

A halat megmossuk, 4 egyenlő szeletre vágjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, majd serpenyőben felhevítve a vajat, mindkét oldalát pirosra sütjük, úgy hogy előbb a bőrös felét tesszük a serpenyőbe.

Közben a másik 5 dkg vajat egy másik serpenyőben felhevítjük, beletesszük a megmosott, felkarikázott újhagymát (a szép zöldjét is meghagyhatjuk!), a megtisztított és felszeletelt gombát, kicsit megsózzuk és fedetlenül lepároljuk. Hozzátesszük a fehér bor felét, a félbevágott és kimagozott szőlőszemeket, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel és roppanósra pároljuk. Besűrítjük a tejszínnel, és a maradék fehér borral. Tálaláskor a halszeletekre rendezzük a ragút. Párolt, mazsolás rizs illik hozzá a legjobban. A hal bőrét természetesen ne együk meg, könnyedén fejtsük le róla a húst!

A készítéshez is, és az "úsztatáshoz" természetesen balatoni fehérbor illik hozzá. Egy szép Badacsonyi Kéknyelűt ajánlok hozzá Szeremley Huba badacsonyi pincéjéből, természetesen minél frissebb évjáratút.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!