Torma krémleves villányi módra
Villányban a Bortrezor étterem pincéjében készítette először saját kezűleg Polgár Kata kis létszámú, baráti csapatnak. Ám oly népszerű lett, hogy azóta is szerepel az étlapon, és a rendezvények menüjében, és a budapesti éttermük is a villányi recepttel dolgozik.
Hozzávalók: 4 személyre
4 evőkanál natúr ecetes torma
1 csapott evőkanál frissen reszelt torma
2 vékony szelet, enyhén zsíros mangalica sonka
1,2 l sonka főzőlé (lehetőleg persze mangalica sonka leve)
Egy marék tökmag és napraforgómag, meghámozva
1 pohár tejföl
4 evőkanál zsír, vagy olaj
3 evőkanál liszt
Só
Elkészítés:
A zsiradékkal és 2 evőkanál liszttel fehér rántást készítünk. Beletesszük az ecetes tormát, és összepároljuk vele. Amikor már majdnem kész, dobjuk rá a frissen reszelt tormát, és azzal már csak pár pillanatig dinszteljük.
Engedjük fel a sonkalével, és egyszer forraljuk fel. A tejfölt keverjük simára a harmadik kanál liszttel. A levest vegyük le a tűzről és habarjuk be a tejföllel, majd tegyük vissza a tűzre és jól forraljuk ki.
Közben a mangalica sonkát vágjuk vékony csíkokra, és egy serpenyőben süssük ki ropogósra.
Vegyük ki a sonkát és a kisült zsírban pirítsuk meg a tökmagot és a napraforgó magot.
A levest csészében tálaljuk, s mindenkinek tegyünk bele a sült sonka csíkokból, a tetejére pedig szórjunk a pirított magokból.
Italajánló: Friss Chardonnay-muskotály cuvéet ajánlunk a villányi Polgár Pincéből. Jó étvágyat kíván:
Lovas (Földes) Katalin
Hozzászólás zárolva.