Facebook hozzászólás
601

A KIVÉTEL A SZABÁLYT ERŐSÍTI

Bekerült az első transznemű politikus az amerikai szenátusba

A mostani amerikai választás nem csak a két elnökjelölt szoros küzdelme miatt volt érdekes. A szenátusi és képviselőházi választás során ugyanis számos különleges jelölt lett a választott testületek tagja. Így például Sarah McBride valószínűleg történelmet írt azzal, hogy ő lett az első transznemű, akit a felsőházba megválasztottak.

Bár most minden tekintet Donald Trumpra és Joe Bidenre szegeződik, a kongresszusban és a képviselőházban is történtek olyan változások,  melyek érdemesek a világ figyelmére – ezekből szemezgetett a sky news.

Más. Fotó: pixabay.com
Más. Fotó: pixabay.com

 

A transznemű

A mindössze 30 éves Sarah McBride valószínűleg történelmet írt azzal, hogy ő lett az első transznemű, akit a szenátusba megválasztottak. Bár az Egyesült Államok törvényhozásában már számos transznemű képviselő foglal helyet, Ms. McBride az első, akit a voksok szenátori helyhez juttattak.

Ezzel ő lett az USA legmagasabb rangú transznemű közéleti szereplője. Megnyerte a demokraták számára Joe Biden államát, Delaware-t, ahol elsősorban az egészségügyet és az oktatást érintő kérdésekben folytatott kampányt a választást megelőző időszakban.

McBride először az egyetemen kapcsolódott be a politikába, Barack Obama elnöksége alatt a Fehér Házban is dolgozott, ezzel ott ő lett az első nyíltan transznemű politikus. 2018-ban könyvet írt a „Holnap más lesz” címmel, amely elnyerte Mr. Biden elismerését is.

Az extrém

A republikánus Marjorie Taylor Greene Georgia képviselői helyét nyerte el Kevin Van Ausdal demokrata jelölt elöl.

Donald Trump őt nevezte „a jövő republikánus sztárjának”. Taylor Greene a kampány alatt faji kérdésekkel, a Black Live Matter mozgalommal és a koronavírus-járvánnyal foglalkozott videóiban, megszólalásai pedig igencsak ellentmondásosak voltak.

Nyíltan támogatta a QAnon szélsőjobboldali összeesküvés-elméletet is, amely azt állítja, hogy Donald Trump titkos háborút folytat a gyermekekkel való világméretű szexuális kereskedelem ellen.

Az egyik videójában azt mondta, hogy a fekete és a spanyol férfiakat az USA-ban valójában a „bűnbandák és kábítószer-kereskedelem” tartja a markában, egy másikban pedig azt állította, hogy az amerikai kormányzat a muszlimok támadása alatt áll.

A COVID-19 terjedésének megfékezése érdekében határozottan ellenezte az arcmaszk viselését is. Míg Taylor Greene asszony megszólalásait néhány republikánus társa határozottan elítélte, Trump és a szenátor, Kelly Loeffler kiállt mellette.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!