Facebook hozzászólás
637

Indul az új félév

Morális és praktikus természetű döntés előtt az SzFE hallgatói

A régi Színház- és Filmművészeti Egyetemen a tavaszi félév február 22-én megkezdődik, a hallgatóknak pedig el kell dönteniük, hogy az átalakult, színleg alapítványi formában működő, de valójában kormányzati befolyás alá vont egyetemen folytatják-e tanulmányaikat, vagy megpróbálnak egy új, független egyesületben továbbtanulni.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem elmúlt félévi kálváriája jól ismert, ráadásul kitűnően is dokumentált eseménysor, melynek végső állomása a Vas utcai épület einstandolása, és az intézménynek a város különféle pontjaira való szétköltöztetése volt.

Birtokon belül. Fotó: FreeSzFE
Birtokon belül. Fotó: FreeSzFE

Szimbolikus pillanat volt, amikor virágokkal és mécsesekkel vettek végső búcsút volt tanárai és hallgatói a már névtáblájától is megfosztott Ódry színpadtól, hogy a rákövetkező napon már az új, Damjanich utcai épületben ünnepelhessék a FreeSzFE Egyesület otthonra találását.

Azzal persze, hogy egy új kulturális és oktatási központ alapjait most sikerült megvetni, és perspektivikusan arra is remény van, hogy egy az állami befolyástól teljesen független felsőfokú színészképzés is elindulhasson, még a napi gondok nem oldódtak meg.

Márpedig azokból még van bőven, hiszen sokan vannak olyanok, akik a most szétvert régi SzFE-n kezdték el tanulmányaikat, sok munkát fektettek be azért, hogy ott diplomát szerezzenek, így számukra nem mindegy hol folytatják tanulmányaikat; végső döntésük éppúgy lehet praktikus, mint ahogy morális természetű.

A dilemma

A régi Színház- és Filmművészeti Egyetemen a tavaszi félév február 22-én kezdődik, és a hallgatóknak hamarosan el kell dönteniük, hogy az átalakult egyetemen folytatják-e tanulmányaikat, vagy megpróbálnak egy új egyesületben tanulni.

A többség számára valójában az a kérdés, hogy befejezzék-e a megkezdett képzést, átvegyék-e a diplomát, amiért annyit dolgoztak, és próbálják csendben kibekkelni a még hátralévő időszakot, vagy kivonuljanak a kormányzat által megszállt oktatási intézményből, és egy új helyen újrakezdjék tanulmányaikat?

A tanári kar jelentős részét is már feltöltötték az új kurzus embereivel – a köztévéből és egyéb propaganda műhelyekből érkezőkkel -, miközben sokan jelentették be a távozásukat szeptember óta, de még jócskán maradtak állásban a régi gárdából; ők valamiképpen biztosítani kívánják a képzések folytonosságát, elindult osztályokat vinnének végig, legalább is a diplomáig.

Könnyen elképzelhető ugyanakkor, hogy az új helyen az SzFE-ről távozó tanárok tanítanak majd ugyanonnan távozó hallgatókat, de az is, hogy megjelennek itt az egyetemmel még jogviszonyban állók (tanárok, diákok egyaránt), miközben új emberek, külsősök is csatlakoznak majd az oktatói gárdához.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!