Facebook hozzászólás
692

Szavaz a parlament a pedofilellenes törvényről

Oli úr is be lesz tiltva?!

Ma szavaz a törvényhozás az úgynevezett pedofilellenes törvényről, amit a kormánypártok melegellenes módosításokkal mostak össze. A törvényjavaslat, amellett hogy nagyon súlyos kérdéseket vethet fel elfogadása esetén, sok faramuci helyzetet is előidézhet. Így például a 18-as karika kerülhet egyes szereplők nemi identitása miatt a Dallastól a Vészhelyzeten át a Doktor House-ig, de extrém példaként ide vehetjük a Szomszédok című magyar teleregényt is, amelyben Bajor Imre Oli urat, a meleg fodrászt alakította.

A 18-as karika

fotó: depositphotos.com
fotó: depositphotos.com

„Azt a műsorszámot, amely alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy meghatározó eleme az erőszak, a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése, illetve a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása, az V. kategóriába kell sorolni.” – olvasható a törvényjavaslat szövegében.

Az ilyen tartalmaknál tehát a semmire sem kötelező 18-as karikával kellene ellátni, és ezek is csak az este 10 órától reggel 5-ig tartó műsorsávban jelenhetnének meg. A jogszabályszövegben az is szerepel, hogy az olyan filmek elérését korlátoznák, amelyek meghatározó eleme a homoszexualitás, a nemváltás népszerűsítése, megjelenítése.

Kérdés persze, hogy ezt ki dönti el?

A ’Nem tehetsz róla, tehetsz ellene’ készített is egy listát arról, milyen filmekre kerülhet így rá a 18-as karika a Dallastól a Vészhelyzeten át a Doktor House-ig, de extrém példaként ide vehetjük a Szomszédok című magyar teleregényt is, amelyben Bajor Imre Oli urat, a meleg fodrászt alakította. A tiltás azokra a reklámokra is kiterjedne, amelyek a szexualitást öncélúan ábrázolják, „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsítik, jelenítik meg”.

Mit szólnak majd mindehhez a mai tinédzserek, akik az interneten élik az életüket?

Az RTL Klub Magyarország már közleményben tiltakozott a parlament elé kerülő pedofíliaellenes jogszabály-tervezet ellen, amely a módosítókkal összemossa a nemi identitást a pedofíliával.

Mint felhívták rá a figyelmet, ha ezt a törvényt a jelen formájában fogadják el, csak késő este, 18 éven felülieknek lehetne olyan alkotásokat bemutatni, mint például a Billy Elliot, a Philadelphia, a Bridget Jones naplója, vagy akár a Harry Potter-filmadaptációk egyes részei, és tiltólistára kerülnének olyan sorozatok is, mint a Modern család, a Jóbarátok, vagy éppen a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja. – A többségitől eltérő nemi identitású embereket csak olyan kitételekkel és olyan késő esti idősávban lehetne ezentúl bemutatni, ahogy például horrorfilmek szereplőit – tették hozzá.

Alföldi Róbert Facebook-bejegyzésében azt írja, hogy „Éppen egy olyan darabot próbálok a Budaörsi Latinovits Színházban Budaörsön, – egy erdélyi magyar író művét -, aminél nagyon sokat beszélgettünk arról, hogy milyen fontos lenne,hogy minél több középiskolás lássa, hogy lehessen beszélgetni, feltehessék kérdéseiket, merjenek kérdezni, hogy tájékozottak legyenek, hogy boldogok legyenek, és mondjuk ne legyenek öngyilkosok, ha rájönnek, hogy pl. a saját nemükhöz vonzódnak.”

Majd ugyanebben a posztjában felteszi a – valójában – költőinek szánt kérdést: „És komolyan azt gondolja (valaki), hogy ha kamaszkorában megnézi Makk Károly Egymásra nézve című filmjét, akkor attól leszbikus lesz?”

A nyolcvanas években készült film korában valódi tabudöntögető volt, hiszen a ’56-ot nem ellenforradalomként ábrázolta, és nyíltan beszélt a női homoszexualitásról is.

Kiss Tibor Noé, aki Inkognitó című első regényében írt a saját transzneműségéről is, hosszú Facebook bejegyzésben szólalt meg, melynek beszédes, sokatmondó első és utolsó sorait idézzük csak:  „Fogalmam sincs, hogy ez az elfogadásra váró törvénytervezet milyen hatással lesz az életemre. Az Inkognitó tizennyolcas karikát kap, ha interjút adok, az is, de inkább kussoljak, öltözzek vissza nadrágba, vagy a legjobb, ha ki sem megyek az utcára, és ülök a négy fal között, ahol nem zavarok senkit.” (…) „Az egyetlen pozitív dolog, amire gondolni tudok, hogy az embereket sokkal emberségesebbeknek és normálisabbaknak tapasztalom a mindennapok során, mint amit ez a végtelenül gonosz törvénytervezet feltételez róluk. És nagyon remélem, hogy ez a gonoszság most csak még több ember számára válik nyilvánvalóvá.”





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!