Facebook hozzászólás
373

Lehet, hogy csak rosszul számoltak

„Spermageddon” – eltúlzottak a félelmek?

Egy 2017-ben lezajlott világméretű kutatás eredménye azzal riogatott, hogy a férfitermékenységet komoly veszély fenyegeti a spermiumszám állandó csökkenése miatt. Egy újabb vizsgálat azonban most megkérdőjelezi az akkori megállapításokat; a Human Fertility folyóiratban májusban megjelent tanulmányban már azt is megkockáztatják a kutatást végző tudósok, hogy a módszertani hiányosságok miatt korábban túlszámlálták a spermiumokat, és most az – állítólagos – spermiumszám csökkenés ennek tudható be.

Rosszul számoltak?

Valójában senki sem tudja meghatározni, hogy mi az, ami „optimális” spermiumszámnak tekinthető. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a normál spermiumszám-tartományt 15 és 250 millió spermium/milliliter között határozza meg. Ugyanakkor bizonyos küszöbérték felett, ez milliliterenként 40 millió – állítja a WHO – a magasabb spermiumszám nem jelenti azt, hogy az illető termékenyebb is.

„A spermiumszám megduplázása 25-ről 50 millióra nem duplázza meg a termékenységi esélyeket” – mondta Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem andrológusa. A kapcsolat a spermiumszám és a termékenység között tehát gyenge lábakon áll – állítja.

A spermiumok számát ugyanakkor egyéb körülmények is meghatározzák. Körülbelül két hónapba telik, amíg a herékben lévő őssejtek új spermává fejlődnek, ami azt jelenti, hogy minden egyes szám csupán egy pillanatnyi állapotot mutat, nem több, mint egyszerű pillanatfelvétel.

„Valami, ami az emberi szervezetben egy hónap alatt zajlik, teljesen eltérhet a következő hónap eseményeitől, így a spermiumszámra gyakorolt általános hatás is alapvetően változhat” – mondta Meredith Reiches, a 2021-es cikk egyik szerzője.

A meddőségi „rejtvény” egyik fontos összetevőjére, azaz a nőkre sem fordít kellő figyelmet a 2017-es kutatás, hiszen az nem volt tekintettel a spermium, a nők reproduktív állapota, így pl. a petesejt közötti legfontosabb kölcsönhatásokra.

Léteznek persze más lehetséges magyarázatok is.

A spermiumszámlálás során gyakran ejtenek hibát még az avatott szakemberek is – mondta Dr. Pacey. Egy 2013-as cikkben meg is jegyezte, hogy a számlálás módszertana az évek során folyamatosan javult, vagy egyszerűen az lehet, hogy a korábbi tudósok túlszámlálták a spermiumokat, és az – állítólagos – spermiumszám csökkenés is ennek tudható be.

Dr. Swan és Dr. Levine egyetértettek abban, hogy azért fontos az alternatív hipotézisek feltárása, hogy a reproduktív egészséget fenyegető veszélyek megállapíthatók és megelőzhetők legyenek. „Meg kell vizsgálnunk az okokat, beleértve a nem patológiás hanyatlás lehetőségeit is.” – tették hozzá.

Egy dologban ugyanakkor minden szerző egyetért: A férfiak reproduktív egészsége fontos, hiszen a férfiak meddősége világszerte az összes meddőségi eset legalább felét teszi ki.

(The New York Times)





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!