Facebook hozzászólás

BORKÖLTÉSZET

“…aki issza hóttig él!”

Jó szőlő és jó csapat kell az igazán jó borhoz – árulta el a szekszárdi Eszterbauer János. Már a 10. generációt képviseli a helyi borászcsaládok közül. Ősei tiszteletére borcímkéin a hajdani paraszt-polgári közösség megtestesítőit, nagyszüleit, dédszüleit, az egykori napszámosokat jelenítette meg. Ipacs Géza grafikus ezúttal is rendkívül elegánsan váltotta valóra a család elképzeléseit. A bikavér, a kadarka és a kékfrankos csodás köntöst kapott!

Borcímkék, Kép: eszterbauer
Kép: eszterbauer

Már az 1746-os esztendő óta szerepel az Eszterbauer szőlőtermelő család a szekszárdi levéltár adataiban. A sváb gyökerekkel rendelkező dinasztia ma mintegy 37 hektáron gazdálkodik, de vásárolnak is szőlőt a borkészítéshez. Bikavéreiket, kadarkáikat és kékfrankosaikat nemcsak a nagyáruházak kedvelik, szívesen látják palackjaikat a borbárokban, a finomabb éttermekben is a különlegességeket kedvelők.

Eszterbauer János és lánya, Ildikó, Kép: László Márta
Eszterbauer János és lánya, Ildikó, Kép: László Márta

A családfő, Eszterbauer János a műszaki pálya felé indult, majd jól menő vállalkozása adta a tőkét a borászathoz. Unokatestvére, Pálinkás László több évtizeden át  híven munkálkodott a tradicionális borászat hagyományainak megőrzésén. Négy gyermeke  is erősen kötődik a családi vállalkozáshoz. Ildikó lánya például bölcsészként végzett, de ma a cég kereskedelmi és marketing ügyeit intézi óriási erővel, miközben kismama, alig két hónap múlva érkezik második gyermeke. Eszterbauer János szerint jó csapat nélkül nincs jó bor. Csak erősen motivált kollégákkal lehet eredményeket elérni, és  ezt az elvet még akkor is tiszteletben kell tartani, ha az a nyereség rovására megy!

Szőlőültetvény, Kép: eszterbauer
Kép: eszterbauer

Frissen, egyenesen a tartályból érkezett az a 2019-es rozé, amivel a Wineglass Communication  sajtóklubb tagjait fogadták a budapesti találkozójukon. Még derítetlen, de pazarul légies, friss, üde bort kaptunk. Eszterbauer János szerint ez az első rozéja, amivel igazán, maradéktalanul elégedett. Az Öröm rozé nevet kapta, ezért is láthatjuk a címkén János nagyszüleit. A fotográfia 1937-es készítése után mintegy egy évre született meg édesanyja…

A török idők óta honos a környéken a kadarka. Mindössze az elmúlt 50 évben telepítettek csak más kékszőlőfajtákat is. Az Eszterbauer családnak van egy kis birtoka, ahol még 110 éves tőkéket láthatunk. Onnan, csak pár száz üveg bornyi szőlőt szüretelnek, de vendégházukban azt is megkóstolhatjuk!  A kadarka egyébként „nehéz partner”, mert például könnyen hajlamos a rothadásra.

A Szekszárdi Palackba töltötték a Sógor Kadarkáját. A Szekszárdi Borászok Céhe, melynek elnöke Maga Eszterbauer János, 2015 óta kizárólag ilyen palackba tölti a borvidék kiemelt borfajtáit. Mivel ezek a borok az eleganciától, a gyümölcsösségről és a fűszerességről szólnak, a burgundi palack mellett döntöttek. Szóval ez a kadarka igazán könnyen iható, játékos, friss, amúgy János bevallása szerint ez a család szíve csücske.

Kép: eszterbauer

Ha lehetek szerénytelen, az én kedvencem a 2018-as kékfrankos, a Tanyamacska volt. Egyenesen gyümölcshegyek tolulnak a szánkba, ha megkóstoljuk. Ma az Intercontinentálban a ház boraként kínálják. Az elnevezés pedig nem más, mint egy gúnynév. Tanyamacskának hívták ugyanis azokat a derék szekszárdi parasztokat, akik ha kellett, ha nem, a présházban múlatták az időt…

Robosztus, hordóban érlelt csúcsbor a borászat 2017-es Tivald Cabernet Sauvignon bora. 2007 óta mindent ugyanúgy készítenek, mint ma. Neve és címkéje is maga történelem. Tivald a nagypapa napszámosa volt. Rengeteget dolgozott borostásan, erejét megfeszítve a szőlőben,  és a gyerekek sokszor  törtek borsot az orra alá. Tudása előtt és verejtékes munkája előtt tisztelegve, bocsánatkérésként kapta csúcsboruk a nevét. Érdekesség, hogy a borcímke készítésekor mindössze egy árnyképük volt róla. Csak tavaly találtak egy igazi fotót egy családi archívumban.

Tanyamacska, Nagyapám, Tüke, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Sem Szekszárdon, sem Egerben nem létezik pince bikavér nélkül. Eredetét homály fedi, mégis az egyik legtöbb irodalmi megjelenéssel dicsekszik. Garay János 1846-ban Szekszárdi bordalában ezt olvashatjuk:

“…Töltsd pohárba, és csodát látsz!

Színe mint a bikavér,

S mégis a gyöngy, mely belőle

Fölragyog, mint hó, fehér.”

Aki kicsit figyelt, kiderítette: a bikavér egyik alkotója a kadarka. Kiöntéskor ugyanis egyedül csak a kadarkának fehér a gyöngye. A kékfrankosoké lilás, a francia boroknál vöröses.

Borsor, Kép: László Márta
Borsor, Kép: László Márta

A másik ismert idézet az egykori szekszárdi szövetkezet városi üzleteinek falát díszítette, és szerintem fogadjuk is meg:

A szekszárdi bikavér

orvosságnál többet ér,

aki issza hóttig él!

Egészségünkre!

Eger és Szekszárd összefog a bikavérért

szőlő: Pixabay
Kép, Kép: pixabay

A két borvidék borászai együtt dolgoznak azért, hogy újrapozícionálják ezt a tradicionális magyar bortípust.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Káros a “gyorstalpalós” fogyás

Lehetnek endokrinológiai okai a hízásnak, tehát mirigyek megváltozott működése miatt is növekedhet a súlyunk, de…

Ne csak a cica bajszán csillogjon

A tej- és a tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei, hiszen számos olyan vitamint és ásványi anyagot…
1 / 1 505

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

HÍREK

1 / 1 159

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!