Facebook hozzászólás
198

Aranygaluska

Desszert kínálatunk, Aranygaluska borhabbal. Az azért túlzás, hogy 60 perc alatt elkészül, hiszen a kelesztést nem számolták bele, de a várakozási idő alatt biztos találunk más elfoglaltságot is.

Aranygaluska borhabbal
Elkészítési idő: 60 perc
Energiatartalom: 1 adag: 750 kcal

Hozzávalók 4 személyre:

Aranygaluska
– 1 csipet só
– 3 dkg mazsola
– 5 dkg darált dió
– 3 dl tej
– 1 csomag vaníliás cukor
– 10 dkg vaj
– 2 db tojássárgája
– 1 dl méz
– 2 dkg élesztő
– 50 dkg finom liszt

Borhab
– 3 dkg finom liszt
– 3 db tojásfehérje
– 1 db tojássárgája
– 1,5 dl méz
– 3 dl fehérbor
– ízlés szerint reszelt citromhéj

Elkészítése:

Aranygaluska:

Az élesztőből 5 dkg liszttel, 1 dl langyos tejjel, kevés mézzel kovászt készítünk. Amikor a langyos helyre tett kovász megkelt, a liszttel, a mézzel, a sóval, a vaníliás cukorral, a tojássárgákkal, 5 dkg olvasztott vajjal és a langyos tejjel összekeverve addig dagasztjuk, amíg az edénytől el nem válik. Ezután langyos helyen 40 percig kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk. Hüvelykujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és lisztezett pogácsaszaggatóval galuska nagyságú darabkákat szaggatunk a tésztából. Minden egyes galuskát olvasztott vajba mártunk, és egymás mellé rakjuk egy mélyebb tepsibe vagy lábasba. Amikor egy réteget leraktunk, meghintjük dióval, mazsolával, és felső rétegként a többi galuskával beborítjuk. Ismét kelni hagyjuk 40 percig, majd középmeleg sütőben megsütjük.

Borhab:

A borhabhoz a tojássárgáját összekeverjük a liszttel és 0,5 dl hideg borral. A maradék bort 0,5 dl mézzel és a citromhéjjal felforraljuk, és folytonos keverés közben hozzáadjuk a tojássárgájával és a hideg borral összekevert liszthez. Forrásig hevítjük, felforrnia azonban nem szabad! Ezután a tojásfehérjékből 1 dl mézzel keményre felvert habhoz keverjük.

forrás: www.vidékíze.hu

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!