Facebook hozzászólás

Dórink tuti bodzaszörpje

Kolléganőim rendszeresen ellátnak jobbnál jobb receptekkel. A most következő ajándékot egyik konferenciaszervezőnktől, Osztrozics Dórától kaptuk. Neki remekül sikerült, és most a bodzavirágzás idején nem is jöhetett volna jobbkor!   

Bodzavirág, Kép: wikimedia
Bodzavirág, Kép: wikimedia

Hozzávalók:

  • 35 – 40 bodzavirág
  • 5-6 nagy citrom
  • 3 kg kristálycukor
  • 1 kg barna cukor
  • 6 liter víz
  • 10 dkg citromsav
  • 1/2 teáskanálnyi Na-Benzoát

 

Elkészítés:

A kristálycukorból és nagyjából 5 liternyi vízből cukorszirupot főzök. A barna cukrot karamellizálom, és a maradék vízzel felöntöm. Óvatosan, nagyon fröcsög az elején! Amikor a cukor felolvadt, összeöntöm a két szirupot, egyet még rottyantok rajta. A barna cukros karamellizált szirup adja majd a szörp isteni plusz aromáját a bodzavirág mellé, érdemes pepecselni vele pár percet.

A citromokat alaposan lesikálom, és felkarikázva a kihűlt szirupba teszem. Mehet bele a bodzavirág is. A legjobb, ha nem kell lemosni őket, tehát tiszta, por és bogármentes bokorról szedjük. A citromsav és a nátrium-benzoát kerül bele végül. Hűvös helyen, 5-6 napig pihentetem, naponta néhányszor átkeverem. Végül leszűröm, és tiszta üvegekbe töltöm.

Remek kis szörp télire, bár csendesen megjegyzem, nálunk még soha nem érte meg egy palack sem az őszt! Pedig érdemes meghagyni pár üveggel, mert a tavasszal-nyáron szedett erdei kincsek jó szolgálatot tesznek majd télen! Akár hiszed, akár nem a bodza is gyógyhatású!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Megint kitikkadunk!

Frissítő hidegfront szakította meg a kánikulai napokat a hétvégén, ami igazán üdítőleg hatott a tartós 35 fokos…

Fullasztó idő, ráadás hidegfronttal – rendkívüli lesz!

Zivatarokról szólt ez a hét, és ez a hétvégén sem lesz másként, ráadásul vasárnap még egy hidegfront is érkezik!
1 / 1 486

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

HÍREK

1 / 1 136

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!