KEDVENCEIM EGYIKE
Fejtett bableves lóbabból
Első találkozásunk a lóbabbal pozitívan alakult. Csodaszép friss lóbab hüvelyeket kaptam – benne egészséges zsenge babszemeket. Arra gondoltam, hogy levest főzök belőle, sárga színű és hagyományos sárgarépával, csipedővel. A különlegesen finom ízű babból nagyszerű leves született. Pammer Lívia is elárulja, hogy mi az a csipedő!…
Hozzávalók :
- friss fejtett lóbab 25-30 dekányi
- kettő sárga színű sárgarépa
- egy nagyobb narancssárga színű sárgarépa
- egy nagy csokor friss sima levelű petrezselyem
- egy csipet lestyán
- só
- liszt
- őrölt édes-nemes pirospaprika
- zsiradék
Elkészítés:
A babot alaposan megmostam, a répákat megpucoltam és kockáztam, a csokor petrezselyem zöldet alaposan átmostam, majd együtt bő vízben közepes lángon főzni kezdtem. Sóztam, egy csipetnyi lestyánnal ízesítettem, majd teljesen puhára főztem. Ekkor kevés zsiradékon egy evőkanálnyi lisztet világosra pirítottam, hozzáadtam egy teáskanálnyi édesnemes őrölt pirospaprikát átkevertem, majd hideg vízzel felöntve gyors mozdulatokkal rántást készítettem , amit azonnal a forrásban lévő leveshez adtam. Alaposan kiforraltam.
Cecei lóbabom, az őszi levescsoda
Méltatlanul mellőzött hüvelyesünk a lóbab. Az annak idején Ázsiából hozzánk érkezett növénynek ez volt az eredeti alakja, a kisebb, a tarka vagy a fehér színűeket már mind ebből nemesítették. Egykor különösen a jászsági pásztorok kedvelték, de a mai bográcsozók is előszeretettel használják. A minap a mezőföldi Cecén jártam, ahol elbővölt a sok-sok paprikafüzér, az utcai árusok kavalkádja. Megálltam megcsodálni, és persze a paprikához rögtön gyönyörű lóbabot is vettem!
Hozzászólás zárolva.