ÍGY KÉSZÍTS HÁZI PAELLAT!
Finomabb, mint a Ramblán
A spanyolok nemzeti ételének, a paellának számtalan variációja létezik, mi most azt a receptet adjuk közre, melyet bármilyen alaprecept segítsége nélkül készítünk időről-időre, s mindig nagyon finom, mert szinte elronthatatlan.
Hozzávalók:
- 1 egész csirke
- 30-40 dkg mirelit tenger gyümölcsei
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 40 dkg rizs
- olaj
- só. bors
- sáfrányos szeklice
Elkészítés:
A csirkét daraboljuk fel, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olajjal, tegyünk alá 2 dl vizet, s alufóliával letakart tepsiben süssük kb. 1 órán át, mintha sima sült csirkét készítenénk. 1 óra elteltével vegyük le az alufóliát, s kicsit pirítsuk meg a csirkedarabokat. Figyeljünk arra, hogy maradjon rendesen szaft, nehogy sütés közben elillanjon. Miközben készül a csirke, pároljuk meg a tenger gyümölcseit! A fokhagymákat vágjuk apróra, s futtassuk meg az olajon. Amint megérezzük a finom fokhagymaillatot, öntsük fel a fehérborral, sózzuk meg, és tegyük bele a mirelit tengeri gyümölcsöket. Fedjük le, s pároljuk kb. 10-12 percig, közben egyszer-kétszer megkeverhetjük, hogy minden megpárolódjon. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl.
A rizst tegyük fel főzni hagyományos módon: állandó keverés mellett kis olajon kicsit futtassuk meg a rizst, majd másfélszeres vízmennyiséggel öntsük fel. Sózzuk, és tegyük bele a sáfrányt, hogy végeredményként gyönyörű sárga színű rizst kapjunk. Ha minden elkészült, nincs más dolgunk, mint az egészet egy hatalmas tálon vagy tepsiben összerakni. Ne öntsük ki a csirke szaftját és a tenger gyümölcseinek fokhagymás-boros alaplevét sem. Ezekre mind szükség van, ettől lesz a rizs finom szaftos, miközben csirkedarabok és tengeri herkentyűk mosolyognak az emberre. Apróra vágott petrezselyemmel és citromnegyedekkel díszítsük az elkészült paellánkat!
Hozzászólás zárolva.