Facebook hozzászólás
257

Főzzünk ma egy kis „kínait”!

A kínai konyhaművészet, akárcsak az indiai, hat alap ízt használ: az édest, a savanyút, a sósat, a fűszereset, a pikánsat, és az erőset. Arányuknak mindig egyensúlyban kell lenniük.

Az ízesítésnél kiegészítésként mindig megtaláljuk a különféle kész szószokat és mártásokat, amelyek közül a szójaszósz a legfontosabb.

A főzésnél fontos szerep jut az előkészítésnek: az alapanyagokat a legtöbb ételhez nagyon finomra vagy csíkokra kell vágni keverésüket pedig szigorú előírások szabályozzák.

Azokat az alapanyagokat, melyeket nálunk nem lehet beszerezni, nyugodtan helyettesíthetjük mással.

Figyelem! A jó kínai étel titka a "dobva-rázás" sütéstechnika, melyre a wok edény a legmegfelelőbb, de a nem ragadós felületű serpenyők is kiválóak. A technika lényege, hogy először a sütőedényt forrósítjuk fel, majd kisebbre vesszük alatta a lángot, mielőtt az olajat beleöntjük. Ha az edény túlságosan forró, megég benne az olaj és ettől az ételnek is kozmás, olajos íze lesz, ráadásul oda is éghet. Az alapanyagok sütéséhez fokozatosan növeljük a hőfokot, de a sütés soha nem tarthat tovább 5-7 percnél. Ha túlfőzzük az ételt, elveszti ropogósságát, kellemes ízét és állagát.

Néhány alapreceptet válogattam, melyekhez a hozzávalók is könnyen beszerezhetők.

Erős – savanyú leves

Hozzávalók: 1,5 l csirke lé (leveskockából is készíthető), 5 dkg csíkokra vagy kockákra vágott, roston sült sertéshús, 5 dkg megtisztított garnélarák, 2-3 dkg szeletekre vágott bambuszrügy, 5 dkg sötét feketegomba (fafülgomba) 5 percig forrásban lévő vízben, majd csíkokra vágva, 2-3 szál fölkarikázott újhagyma, só ízlés szerint, 1 evőkanál cukor, fél kiskanál nátrium – glutamát (elhagyható), 1 kiskanál sötét szójaszósz, fél kiskanál világos szójaszósz, 1,5 evőkanál malátaecet vagy fehérecet, 1 kiskanál chili olaj vagy chili szósz, 1 negyed kiskanál szezámolaj, fél kiskanál száraz cherry, 1 db jól felvert tojás, 1 evőkanál kukoricaliszt, 2 evőkanál vízzel péppé keverve.

Elkészítés: Az alapanyagokat a tojás és a péppé kevert kukoricaliszt kivételével hozzáadjuk a csirke léhez, és lassú tűzön 4-5 percig főzzük. Óvatosan belekeverjük a péppé kevert kukorica lisztet, és újabb 2-3 percig forraljuk, amíg a még forró levesben szálakká fő szét. Azonnal tálaljuk.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!