Íz, ami fűszerez
Hatalmas és bonyolult az ecetek ízvilága, sokkal több, mint azt sokan gondolnánk, sőt ahogy sok séf is gondolná! Pedig a savasság központi szerepet játszik az ételek aroma-egyensúlyának elgondolásában – derült ki a fehérvárcsurgói Károlyi Gasztro Akadémián! Erdei gyümölcsökből készült mártásunkat például pikánssá tehetjük 1-2 evőkanál kökényes gyümölcsecettel. Ez például tökéletes a sült húsokhoz – állítja Komáromi Linda és Nagy Péter, akik családi cégükben vegyszermentes gyümölcsborecetet készítenek.
Hozzávalók:
- 150 g erdei szederdzsem
- 150 g csipkeíz
- 150 g áfonyadzsem
- 1 kk mustár
- 1 ek Worcester szósz
- 1 kk cayenne bors
- 1 dl testes vörösbor
- ½ dl jóféle konyak
- 1-2 ek kökényes gyümölcsborecet
Elkészítés:
Tálalást megelőző napon készítjük el a mártást, mert igazán csak hidegen jó. A dzsemféléket egy kevés borral fellazítva sűrű szitán áttörjük, hozzáadjuk a maradék bort, a jóféle konyakot, a mustárt, egy csipet canyenne borsot, ízlés szerint a Worcester szószt. Habverővel jól kikeverjük, lefedjük, hűtőbe tesszük. Tálaláskor kis tálkába tesszük a hús mellé.
Hozzászólás zárolva.