Facebook hozzászólás

Íz, ami fűszerez

Hatalmas és bonyolult az ecetek ízvilága, sokkal több, mint azt sokan gondolnánk, sőt ahogy sok séf is gondolná! Pedig a savasság központi szerepet játszik az  ételek aroma-egyensúlyának elgondolásában – derült ki a fehérvárcsurgói Károlyi Gasztro Akadémián! Erdei gyümölcsökből készült mártásunkat például pikánssá tehetjük 1-2 evőkanál kökényes gyümölcsecettel. Ez például tökéletes a sült húsokhoz – állítja Komáromi Linda és Nagy Péter, akik családi cégükben vegyszermentes gyümölcsborecetet készítenek. 

Ecetkülönlegességek, Kép: László Márta
Ecetkülönlegességek, Kép: László Márta

Hozzávalók:

Elkészítés:

Tálalást megelőző napon készítjük el a mártást, mert igazán csak hidegen jó. A dzsemféléket egy kevés borral fellazítva sűrű szitán áttörjük, hozzáadjuk a maradék bort, a jóféle konyakot, a mustárt, egy csipet canyenne borsot, ízlés szerint a Worcester szószt. Habverővel jól kikeverjük, lefedjük, hűtőbe tesszük. Tálaláskor kis tálkába tesszük a hús mellé.

Ismeretlen hősünk: az ecet
A múlt század elejéig a só mellett a gyümölcsecet volt a legnépszerűbb fűszerünk. Használata egyediséget ad az ételeknek. Olyan különleges aromákat ízhatásokat tudtak, és tudunk ma is elérni, amit mással nem – derült ki a fehérvárcsurgói Károlyi Gasztro Akadémia kiállításán, ahol bemutatkozott Nagy Péter és Komáromi Linda 2015-ben alapított kézműves ecetmanufaktúrája is.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Megszenvedjük a reggeli ködöket!

Egész héten frontmentes marad az idő, azonban ilyenkor ősszel már egyre gyakoribbak, és egyre makacsabbak is a…

Remek a bridzs az Alzheimer-kór ellen

Világszerte az egyik legnépszerűbb kártyajáték a bridzs – számtalan klub létezik, ahol a játékosok kellemesen…
1 / 1 500

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!