IGAZI ÍNYENCSÉG
Karácsonyi gesztenyekrémleves Szekszárdról
Elmaradhatatlan kelléke a gesztenye a karácsonyi asztalnak. A szekszárdi Twickel Szőlőbirtok Böröcz Zsófia gasztromentorral együtt egy olyan karácsonyi levest kínál nekünk az ünnepekre megjelent receptes füzetében, ami otthon is elkészíthető, mégis különlegessé varázsolhatja ezt a meghitt estét! Boldog karácsonyt!
Hozzávalók:
alaplé:
- 1 fej vöröshagyma héjastul, felvágva
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 közepes burgonya
- 1 db zellergumó
- 1 csokor petrezselyem
- 6-8 szem feketebors
gesztenyekrémleves:
- 0,2 kg natúr gesztenyemassza
- 0,1 kg burgonya az alapléből
- 0,2 kg zeller az alapléből
- 0,6-1 l alaplé
- 1-2 ek vaj
- só, feketebors
levesbetét:
- 0,1 kg lencse
- 2 szál angolzeller
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek olívaolaj
- fél citrom leve
- törökmogyoró pirítva, ízlés szerint
Elkészítés, alaplé:
A zöldségeket meghámozzuk, egyforma, nagyobb darabokra vágjuk, majd annyi vízzel tesszük fel főni, ami éppen ellepi. Addig fűzzük, amíg egy intenzív ízű és színű levet kapunk. Főzés során pótoljuk a vizet. Semmiképpen ne sózzuk, mert a hosszú főzési folyamat alatt a só koncentrálódik, és utána nem fogunk tudni vele főzni.
leves:
A vaj kivételével minden hozzávalót egy turmixgépbe teszünk, és krémesre turmixoljuk. A folyadékot fokozatosan adjuk hozzá, amíg a kívánt sűrűséget el nem érjük. Az elkészült levest lábosba szűrjük. Tálalás előtt felmelegítjük, levesszük a tűzről, és 1-2 evőkanál vajjal krémesítjük.
levesbetét:
A lencsét enyhe, sós vízben ressre főzzük. Az angolzellert meghámozzuk, és a petrezselymet durvára vágjuk. Ha elkészült a lencse, leszűrjük, egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az angolzellert, a petrezselymet, az olívaolajat, ha szükséges, még egy kevés sót és egy fél citromnak a levét.
Tálalás:
A lencsés keverékből egy keveset a tányér közepére halmozunk. Ráöntjük a levest, majd megszórjuk a pirított törökmogyoróval.
Halvány szalmasárga, kellemes illatú bor, a Twickel Szőlőbirtok 2017-es Liszt rajnai rizlingje illik legjobban hozzá. Ez a tartalmas, gazdag fehérbor könnyű, fehér húsú ételekhez, illetve tejszínes gyümölcsös desszertekhez is nagyon jól illik!
Hozzászólás zárolva.