Liba erőleves, töltött libanyak, serpenyős libacomb
Hétvégi ajánlatunk: Liba erőleves, töltött libanyak, serpenyős libacomb, s hozzá zamatos, üde újborok…Gyorsan elkészülő pompás ebéd, vagy vacsora lehet bármelyik.
Liba-erőleves tojással
Hozzávalók: (4 személyre)
80 dkg libaaprólék
1 csomag vegyes zöldség
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zöld paprika
1 kiskanál piros paprika
késhegyni bors
Elkészítés: Alaposan megmossuk, megtisztítjuk az aprólékot. Mielőtt bettnénk a lábasba a hátról, és a szárnyakról fejtsünk le kb. 25 dkg húst, mert az kelleni fog a töltött libanyakhoz. A libanyakból a csontos-húsos részt óvatosan fejtsük ki, úgy hogy a bőre egyben maradjon majd a töltéshez. A húsos részt pedig tegyük hozzá aprólékhoz, azaz főzzük bele a levesbe.
Tisztítsuk meg, és daraboljuk fel a zöldséget, tisztítsuk meg, de hagyjuk egyben a hagymát, a paprikát és a fokhagymát.
A hozzávalókat tegyük egy leveses lábasba, sózzuk meg, adjuk hozzá a piros paprikát és a borsot, és öntsük fel kb. 2 liter vízzel. (Az erőleves lényege, hogy rövid, és ezáltal tartalmas legyen a lé.). Tegyük hozzá a megtöltött libanyakat is! Lassú tűzön főzzük. A töltött libanyakat egy óra múlva vegyük ki, s folytassuk az elkészítést a lenti recept szerint. Az erőlevest főzzük tovább, amíg a végén kb. 1,5 liternyi leve marad. Ha a hús leválik a csontról, akkor jó. Vegyük le a tűzről, majd szűrjük le a levet. Hagyjuk egy kicsit állni. Ha nagyon zsíros a felszíne, fehér szalvétával, vagy kéztörlővel egy kicsit lezsírozhatjuk, de a nyers tojás is felfogja majd a zsírt. Tálalás előtt forrósítsuk fel, majd erőleves csészébe merjük, óvatosan, hogy az alján leülepedett finom morzsalékok ne keveredjenek fel. Mindegyikbe üssünk 1-1 nyers tojássárgáját, s már fogyaszthatjuk is.
Töltött libanyak
Hozzávalók: (4 személyre)
1 libanyak bőre
A leves készítésénél megnyert 25 dkg libahús
1 zsemle
3 tojás
fél fej hagyma
só, törött bors,
1 evőkanál libazsír
Elkészítés:
A libahúst ledaráljuk, a zsemlét vízbe áztatjuk, két tojást keményre főzünk, a hagymát lereszeljük és zsírban megpirítjuk. A libanyak vékonyabbik végét gondosan összevarrjuk. A darált húst, a kifacsart zsemlével, a pirított hagymával, az apróra vágott kemény tojással, az egy egész nyers tojással, sóval, borssal jól összekeverjük, majd a tölteléket óvatosan a libanyakba töltjük, s a bőr másik végét is összevarrjuk. Beletesszük a fenti levesbe főni egy órán át. Majd kivesszük, tepsibe, vagy sütőtálba tesszük, zsírral megkenjük és sütőben ropogós pirosra sütjük.
Hozzászólás zárolva.