Facebook hozzászólás
2 490

Marton Adrienn klasszikus francia citromtortája

Zárnak az iskolaajtók, nyílnak a táborok, megkezdődik a strandszezon, a piacok pedig fantasztikus zöldségekkel, gyümölcsökkel bódítanak el. A JOY #gasztrovagyok kategóriájának jelöltjei ebből a kínálatból állították össze nyárindító receptjeiket. Ez egy páratlan finomság!

Marton Adrienn citromtortája, Kép: joy
Marton Adrienn citromtortája, Kép: joy

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 185 g liszt
  • 1 csipetnyi só
  • 50 g cukor
  • 120 g hűtőhideg vaj, kockákra vágva
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 darab vanília rúd kikapart belseje

A citromos töltelékhez:

  • 2 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 100 g cukor
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 90 ml frissen facsart citromlé
  • 120 g vaj, kockára vágva
  • fél citrom, szeletekre vágva

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra és összekeverjük a lisztet, a sót és a cukrot. Hozzáadjuk a felkockázott vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. A tojásokat és a vaníliarúd kikapart belsejét hozzáadjuk a lisztes keverékhez, amitől a massza egybeáll.

Citrusos pulyka – igazán porhanyósan
Amerikában szeretnek őshonos alapanyagokból készült ételeket felszolgálni. Így mindig kerül az ünnepi asztalra burgonyapüré, áfonyaszósz és sütőtökpite is, de a pulykahús – mint a kontinensen háziasított baromfi – számos egyéb változatával is színesítik a menüt. Az érdekes recepteket mi is kipróbálhatjuk, hiszen így változatos ízekkel lephetjük meg éhes családunkat.

A tésztát fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük pihentetni. Egy lehetőleg fodros szélű piteformába beletesszük a hűtőből kivett tésztát, majd elegyengetjük benne. Szélét alaposan belenyomkodjuk a sütőforma hullámos részeibe. Ahhoz, hogy a tészta sütéskor ne emelkedjen el a sütőformától, először letakarjuk a pite belsejét sütőpapírral, majd feltöltjük sütőbabbal. 30 percig 175 fokon sütjük, majd a sütőpapír és a bab nélkül, még 5-10 percet. Amíg a tészta a sütőben van, elkezdjük készíteni a citromos krémet. Összekeverjük egy hőálló edényben az egész tojásokat a tojássárgákkal, a cukorral és a citromok lereszelt héjával és levével. Lassú tűzön, egy edény gőzölgő víz felett, a hőálló edény tartalmát addig melegítjük, míg a teteje elkezd habosodni. Ekkor a kockára vágott vajat egyesével beletesszük, amitől a massza egybeáll, és pudingszerű állaga lesz. Ezzel a krémmel feltöltjük a fodros tészta belsejét, amit még 5-6 percre 225 fokos sütőbe teszünk. Addig sütjük, amíg megmarad a zselés érzet. Nem szabad belül, középen sem töredeznie a masszának, mert akkor túlsütöttük. Szobahőmérsékleten lehűtjük, és lehetőség szerint éjszakára a hűtőben pihentetjük, majd másnap tálaljuk.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!