Marton Adrienn klasszikus francia citromtortája
Zárnak az iskolaajtók, nyílnak a táborok, megkezdődik a strandszezon, a piacok pedig fantasztikus zöldségekkel, gyümölcsökkel bódítanak el. A JOY #gasztrovagyok kategóriájának jelöltjei ebből a kínálatból állították össze nyárindító receptjeiket. Ez egy páratlan finomság!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 185 g liszt
- 1 csipetnyi só
- 50 g cukor
- 120 g hűtőhideg vaj, kockákra vágva
- 1 darab tojássárgája
- 1 darab vanília rúd kikapart belseje
A citromos töltelékhez:
- 2 egész tojás
- 2 tojássárgája
- 100 g cukor
- 1 darab citrom reszelt héja
- 90 ml frissen facsart citromlé
- 120 g vaj, kockára vágva
- fél citrom, szeletekre vágva
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra és összekeverjük a lisztet, a sót és a cukrot. Hozzáadjuk a felkockázott vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. A tojásokat és a vaníliarúd kikapart belsejét hozzáadjuk a lisztes keverékhez, amitől a massza egybeáll.
A tésztát fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük pihentetni. Egy lehetőleg fodros szélű piteformába beletesszük a hűtőből kivett tésztát, majd elegyengetjük benne. Szélét alaposan belenyomkodjuk a sütőforma hullámos részeibe. Ahhoz, hogy a tészta sütéskor ne emelkedjen el a sütőformától, először letakarjuk a pite belsejét sütőpapírral, majd feltöltjük sütőbabbal. 30 percig 175 fokon sütjük, majd a sütőpapír és a bab nélkül, még 5-10 percet. Amíg a tészta a sütőben van, elkezdjük készíteni a citromos krémet. Összekeverjük egy hőálló edényben az egész tojásokat a tojássárgákkal, a cukorral és a citromok lereszelt héjával és levével. Lassú tűzön, egy edény gőzölgő víz felett, a hőálló edény tartalmát addig melegítjük, míg a teteje elkezd habosodni. Ekkor a kockára vágott vajat egyesével beletesszük, amitől a massza egybeáll, és pudingszerű állaga lesz. Ezzel a krémmel feltöltjük a fodros tészta belsejét, amit még 5-6 percre 225 fokos sütőbe teszünk. Addig sütjük, amíg megmarad a zselés érzet. Nem szabad belül, középen sem töredeznie a masszának, mert akkor túlsütöttük. Szobahőmérsékleten lehűtjük, és lehetőség szerint éjszakára a hűtőben pihentetjük, majd másnap tálaljuk.
Hozzászólás zárolva.