Facebook hozzászólás
459

Sertéscsülök Nagyszakácsi módra

Hallottál már Nagyszakácsiról? Itt rendezik 1993 óta a királyi szakácsok főzőversenyét, országos sikerrel. Most egy hagyományörző, ám fenséges egytálételt ajánlunk a nemes étlapról!

Nagyszakácsi egy somogyi középkori település. Kialakulásában jelentős szerepet játszott, hogy a magyar királyok itt adományoztak földterületet kiváló szakácsaiknak.

A leszármazottak a mai napig itt élnek, és nevükben hordozzák származásukat: Kövér, Szita, Bárány.

1993-ban a település lakói nekiláttak a hagyományok felélesztésének és megkezdték a Királyi Szakácsok Nyomdokain rendezvénysorozat szervezését. A fesztivál tizenkét év alatt országos és nemzetközi hírnevet szerzett, melyet a három nap alatt több tízezer látogató keres fel. A Szakácsmúzeum és a Kemence skanzen egész évben várja a látogatókat, akiket a királyi szakácsok is megvendégelnek, ha időben jelzik érkezésüket.

Nagyszakácsi az éttermekbe is bevonult: ez a fogás az ország számos étlapján szerepel!

Sertéscsülök – "Nagyszakácsi módra"

Hozzávalók: (5-6 személyre)

40 dkg nagy szemű tarkabab, 2 közepes nagyságú sertéscsülök (kb.2 kg-os), 2 nagy fej vöröshagyma, só, 6 evőkanál olaj, 1 evőkanál különleges pirospaprika, 1 kg savanyú káposzta, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és darált cseresznyepaprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 20 dkg parasztkolbász, 2 dl tejföl.

Elkészítés:

  1. A babot a főzést megelőző éjszaka beáztatjuk. A csülköket megtisztítjuk, lekaparjuk a szőrszálakat és a pecsétet róla, majd a húst enyhén besózva egy óráig állni hagyjuk.
  2. A káposztát megízleljük, és ha túl sósnak, vagy savanyúnak találnánk, kimossuk. A csülköket tűzálló tálba rakjuk, egy kevés vizet öntünk alá, és egy fej hagymát mellé téve, lefödve, sütőben félpuhára pároljuk. (A fedőt levéve, a húst gyakran meglocsoljuk.)
  3. A másik fej hagymát finomra aprítjuk, majd nagy lábasban, aranysárgára pirítjuk az olajon. Piros paprikával megszórjuk, és vízzel fölöntjük. Belerakjuk az áztatott és leöblített babot, és a káposztát. Kissé megsózzuk, borsozzuk, darált cseresznyepaprikával, és zúzott fokhagymával fűszerezzük. Beletesszük az előfőzött csülköt, meg az öt darabra vágott kolbászt, és felöntjük annyira, hogy az egészet ujjnyira ellepje. Lefödve kb.50 percig puhára főzzük. Akkor jó, ha a végére kb. annyi leve marad, mint a székelykáposztának.
  4. A tálalásnál a csülköket leemeljük a káposztáról, és a csontjától megszabadítva szeletekre vágjuk. A babos káposztával beborítjuk, tejföllel meglocsoljuk és a kolbászt a tetejére rakjuk.

Elkészítése könnyű, kb.3 órát vesz igénybe és nagyon kalóriadús.(1157 kcal)





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!