Facebook hozzászólás
1 145

KÁVÉZZUNK!

Szilva és mák, avagy nem nagy cucc…

Nem nagy ügy, inkább egy kis játék. Mert ez van, amikor ilyent kívánok, ha jönnek… De olyan fincsi volt, és „hama-gyorsan” elfogyott, hogy már nincs is,… és azt se vette senki észre, hogy nem a legszebb lett a piskótám – írta az őrülten jó ételek alkotója.

Piskótatekercs mákkal és szilvával, Kép: Steffel Csaba
Kép: Steffel Csaba

Hozzávalók:

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sütőbe való tepsit (amit általában adnak a sütőhöz) sütőpapírral kibélelünk. A lisztet, a mákkal és a sütőporral összekeverjük. A tojások szétválasztjuk.

A fehérjéket elkezdjük habbá verni, amikor már „félkemény” hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és szép fényes habbá verjük. Ezután egy keverőlapáttal beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd 3 részletben hozzádolgozzuk a mákos-lisztet.

Csaba tippjei:

Piskótakészítésekor, ügyeljünk habosságának megőrzésére: tehát amikor a sárgákat, illetve a lisztet beledolgozzuk a habba, laza, alulról felfele irányuló mozdulatokkal tegyük ezt, és ne keverjük „nagyon agyon” hisz’ minél tovább kevergetjük, játszunk vele, annál „nehezebb, tömörebb” tésztát kapunk, mert a levegőt kiverjük belőle. Könnyebb a dolgunk, ha a lisztet szitálva adjuk a tésztához!

A tésztánkat ráöntjük a tepsire, egyenletes vastagságúra elterítjük, elkenjük, és 12-14 perc alatt megsütjük, közben nem nyitogatjuk a sütő ajtaját!

Előkészítünk egy másik sütőpapírt, finoman megszórjuk liszttel, és még  forrón, egy határozott mozdulattal ráfordítjuk a megsült piskótalapot, gyorsan leszedjük róla a sütőpapírt, (ami eddig az alján volt, most az van felül), és a másik lisztes papírral együtt feltekerjük, most még nem kell, hogy túl szoros legen, 15-20 percig pihentetjük.

A lekvárt meglangyosítjuk (ne legyen túl meleg), hogy könnyebben kenjük, és a tésztába is kicsi beivódjon.

A piskótalapot kigöngyöljük, a széléből levágunk egy kb. centis csíkot, szép egyenletesen eloszlatjuk rajta a lekvárt, illetve az egyik „alsó” felén kihagyhatunk egy 1-1,5 centis részt, mert feltekeréskor a lekvár, picit kinyomódhat, a másik szélére ráfektetjük a levágott csíkot, és szorosan feltekerjük.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!