>
Facebook hozzászólás

KÁVÉZZUNK!

Szilva és mák, avagy nem nagy cucc…

Nem nagy ügy, inkább egy kis játék. Mert ez van, amikor ilyent kívánok, ha jönnek… De olyan fincsi volt, és „hama-gyorsan” elfogyott, hogy már nincs is,… és azt se vette senki észre, hogy nem a legszebb lett a piskótám – írta az őrülten jó ételek alkotója.

Piskótatekercs mákkal és szilvával, Kép: Steffel Csaba
Kép: Steffel Csaba

Hozzávalók:

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sütőbe való tepsit (amit általában adnak a sütőhöz) sütőpapírral kibélelünk. A lisztet, a mákkal és a sütőporral összekeverjük. A tojások szétválasztjuk.

A fehérjéket elkezdjük habbá verni, amikor már „félkemény” hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és szép fényes habbá verjük. Ezután egy keverőlapáttal beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd 3 részletben hozzádolgozzuk a mákos-lisztet.

Csaba tippjei:

Piskótakészítésekor, ügyeljünk habosságának megőrzésére: tehát amikor a sárgákat, illetve a lisztet beledolgozzuk a habba, laza, alulról felfele irányuló mozdulatokkal tegyük ezt, és ne keverjük „nagyon agyon” hisz’ minél tovább kevergetjük, játszunk vele, annál „nehezebb, tömörebb” tésztát kapunk, mert a levegőt kiverjük belőle. Könnyebb a dolgunk, ha a lisztet szitálva adjuk a tésztához!

A tésztánkat ráöntjük a tepsire, egyenletes vastagságúra elterítjük, elkenjük, és 12-14 perc alatt megsütjük, közben nem nyitogatjuk a sütő ajtaját!

Előkészítünk egy másik sütőpapírt, finoman megszórjuk liszttel, és még  forrón, egy határozott mozdulattal ráfordítjuk a megsült piskótalapot, gyorsan leszedjük róla a sütőpapírt, (ami eddig az alján volt, most az van felül), és a másik lisztes papírral együtt feltekerjük, most még nem kell, hogy túl szoros legen, 15-20 percig pihentetjük.

A lekvárt meglangyosítjuk (ne legyen túl meleg), hogy könnyebben kenjük, és a tésztába is kicsi beivódjon.

A piskótalapot kigöngyöljük, a széléből levágunk egy kb. centis csíkot, szép egyenletesen eloszlatjuk rajta a lekvárt, illetve az egyik „alsó” felén kihagyhatunk egy 1-1,5 centis részt, mert feltekeréskor a lekvár, picit kinyomódhat, a másik szélére ráfektetjük a levágott csíkot, és szorosan feltekerjük.

Ha, tudunk még annyit várni; 20 perc pihi után, felszeletelhetjük.

Jöhet hozzá a délutáni kávé, tea vagy egy finom pezsgő!

Jó étvágyat kíván hozzá az őrülten jó ételek tudója: Steffel Csaba

Céklasüti

Céklasüti, Kép: Steffel Csaba
Kép: Steffel Csaba

Mivel van céklám, azt el kell használni. Jó szokásom szerint, ismét csak egy variációra gondoltam, merthogy készítettem már ilyen sütit, csak épp sütőtökkel. Hmm, ha sütőtökkel működik – gondoltam – akkor a céklával sem lehet gond. …és lám… – írja Steffel Csaba.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hogyan válassz diétát? – 5 tipp az orvostól

A legtöbben már tudjuk, hogy az egészséges életmódhoz milyen ételeket és italokat kell kerülnünk. Abban sokkal…

Sorra jönnek a frontok – megterhelő időszak!

Jelenleg hidegfront alakítja időjárásunkat, szerdán szünet, majd csütörtökön újabb front érkezik. Az ilyen mértékű…
1 / 1 508

OTTHON

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…
1 / 351

HÍREK

1 / 1 163

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!