Isteni, hagyományos ételek, nagyszerű hangulat
Szeretné egyszer igazán magyarnak érezni magát? Lenyúlni egészen a gyökerekig, megnézni és átélni, milyen lehetett – és milyen lehet – az élet a híres hortobágyi pusztán? Megnézni a darvak vonulását, a pásztorokat, a híres szürkemarhákat? Tervezzen kirándulást már augusztusra!
Minden év augusztusában rendezik meg a több mint száz éves múltra visszatekintő hídi vásárt. Ami régen még az állatkereskedők seregszemléje volt, az mára színes, több ezer embert vonzó kirakodó- és népművészeti vásárrá lett, ahol mindent kipróbálhatunk, és mindent megkóstolhatunk, ami tipikusan pusztai.
Akárhonnan is érkezünk, a legjobb kiindulópont a híres Kilenclyukú híd, Magyarország leghosszabb közúti kőhídja. Ennek Debrecen felőli oldalán olyan építmény áll, amely három évszázada óta vonzza az éhes, szomjas utazókat: a Hortobágyi Csárda.
A hídi vásár napjai alatt a csárda Hortobágy folyó menti kertjében is megkóstolhatjuk az olyan ízletes pásztorételeket, mint a slambuc vagy a gulyás, de az ökörsütés is finom falatokkal kecsegteti a megéhezett vásározókat.
Ám ha a pusztai ízek legjavát szeretnénk megízlelni, lépjünk be a legendás hírű csárdába, ahol még Petőfi Sándor is megfordult – nyilván nem ok nélkül. Kóstolta már például a kondáslevest, a mangalica sertés húsából, tarhonyából, zöldbabból és tejfölből készülő ínyencséget? Vagy csemegézett már a mangalica-, szürkemarha-, rackahúsból készült szalámikból? Esetleg belakmározott már a bivalytokányból és pásztortarhonyából?
Mivel ma már szinte sehol nem ehetünk ilyen hagyományos finomságokat, a Csárda az a hely, ahol érdemes mindent kipróbálni. Itt teljes mértékben visszacsöppenhetünk a múltba kellemes cigányzene mellett, ugyanis az ételek abban is megfelelnek a régi kor szabályainak, hogy nem tartalmaznak semmiféle vegyszert, tartósítószert.
A konyhában csakis a Hortobágyi Nemzeti Parkban nevelt szürkemarhából, bivalyból, mangalicából, rackajuhból, gyöngytyúkból és halból készült ételek rotyognak a fazekakban, minden alapanyag biominősítésű, így – ha csak egy ebéd vagy vacsora erejéig is – valóban igazi magyar húsokat, zöldségeket, italokat fogyaszthatunk.
A nagy vásári forgatag zaja után jól esik elmerülni a végtelen puszta csendjében, a hídtól távolabb fürkészni a ritka növény- és állatfaj tagjait, majd pedig visszatérve a központba, felhajtani egy igazi, finom pálinkát.
Hozzászólás zárolva.