Poháretikett – Melyik borhoz, milyen pohár illik?
Ha szeretjük a finom borokat, tiszteljük meg azzal, hogy a megfelelő pohárba töltjük őket. Mindegyiket olyanba, amelyben legjobban kibontakozhat a maga teljes szépségében. Így nekünk is tökéletes élvezetet nyújthat.
Még mindig gyakran tapasztalható, hogy nem a megfelelő pohárba töltik a bort, vagy túl sokat töltenek a pohárba, vagy helytelenül veszik kézbe a poharat. Ráadásul az üzletek tele vannak cseppet sem olcsó, különböző fajtájú, méretű és színű boros poharakkal, így könnyű eltévedni a poharak dzsungelében. Pedig csak a megfelelő pohárban bontakozik ki a bor illata, és élvezhető zamata.
Választásukat megkönnyítendő, szeretnénk a borkedvelőknek iránymutatást adni, milyen poharakat válasszanak otthonra.
Összeállításunk abban is segíthet talán, hogy ha étteremben rendelnek bort, felmérhessék – éppen a pohár alapján – mennyire igényes és hozzáértő a személyzet.
Mielőtt a különböző borfajtákhoz illő poharakat sorba vesszük, nézzünk néhány alapvető, mindegyikre vonatkozó szempontot:
1.) Felejtsük el a színes poharakat! A bor színét csak tökéletesen átlátszó, kristálytiszta pohárban lehet élvezni.
2.) A palackban "bezárkózik" a bor, ezért több-kevesebb, fajtától és évjárattól függő levegőztetés szükséges, hogy illata, zamata kibontakozzon. Ezért a pohár hosszú szárának funkcionális és élvezeti jelentősége van. A poharat csak a száránál, vagy a talpánál tanácsos megfogni. A kelyhen óhatatlanul megjelenő ujjlenyomat sokat ront a bor esztétikai élvezetén. És csak a száránál fogva tudjuk finoman "megpörgetni", megszellőztetni a bort a pohárban.
3.) Mindig a nagyobb kelyhű, és arányosan magasabb poharat válasszunk a vörös bornak, és a kisebbet a fehérbornak.
4.) A pohár méretére és űrtartalmára ma már nincsenek aranyszabályok. A kehely méretének azonban van jelentősége. A magasság eldöntésénél fő az arányosság! A lényeg, hogy a pohár stabilan álljon. A szép, hosszú szár lehet, kecsesebbnek tűnik, ám a pohár könnyen felbillen!
5.) Az ideális boros pohár szája mindig szűkebb valamelyest, mint a legszélesebb pontja. Ez biztosítja, hogy a bor illatát a levegőztetés után a legjobban élvezhessük.
6.) A bort mindig csak a pohár legszélesebb pontjáig töltsük, vagy engedjük tölteni. Így tudjuk megpörgetni, anélkül, hogy kilöttyenne, meglátni a pohár falán visszacsorgó bor testességét, a poharat kissé megdöntve pedig a bor színét érzékelni.
Hozzászólás zárolva.