Facebook hozzászólás

ÉLETVITEL A GOND

Jók a „házi praktikák” a PCOS ellen?

Sokan nem értik, mit is tehetnének a PCOS ellen, így rábízzák magukat a sorsra, és teszik azt, amit mondanak nekik. Jó esetben a szakemberre hallgatnak, rosszabb esetben pedig olyan praktikákat próbálnak ki, melyek semmilyen, vagy félmegoldást jelentenek, vagyis a helyzeten nem fognak lényegesen változtatni. Ahhoz, hogy a megoldási folyamatát megértsük, látnunk kell, mi is indítja el a szervezetet a lejtőn. A kérdésben dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

PCOS

A policisztás ovárium szindróma egy igen gyakori betegség, mely nők tízezreit érinti. Nagyon sokszor jár együtt IR-el is, ami rámutat egy fontos, közös pontra is. Mindkét betegség esetében komoly indikátor a nem megfelelő életvitel. Az IR, vagyis az inzulinrezisztencia és a PCOS is nagyon gyakran jelentkezik abban az esetben, ha a test tápanyag-ellátottsága nem megfelelő. A kiegyensúlyozott és megfelelő működéshez ez ugyanis elengedhetetlen. A tápanyaghiány miatt sérülnek bizonyos endokrin funkciók, melyek viszonylag hosszabb idő alatt mutatkoznak meg a laikusok számára. Bár a tüneteket csak hosszabb idő után produkálják, a nem megfelelő működés változásokat okoz.

A PCOS esetében azt eredményezi, hogy a petefészkekben a tüsző érése csak részlegesen megy végbe, így a tüszőrepedés elmarad. Ráadásul a betegség hatással van a méhre is, ott a méhfal vastagodását gátolja, vagyis ha mégis sikerül egy petesejtnek kijutni a megérett tüszőből, a beágyazódásra már akkor sem marad esélye.

Fiatal szomorú pár, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Nem kell az orvos?

De igen, a szakember segítsége ebben az esetben elengedhetetlen, de a kezelés három összetevős folyamat. Elengedhetetlen a gyógyuláshoz az életmódváltás, valamint a tápanyagraktárak megfelelő feltöltése – családalapítási szándék esetén pedig a folyamatos utánpótlás biztosítása. Hiszen ebben az esetben megnövekedett igényekkel számolhatunk. A családalapítási szándék nélkül is szükséges lehet a táplálékkiegészítő folyamatos szedése, hiszen sok esetben a tápanyagok megfelelő pótlása kizárólag étkezéssel nem oldható meg.

A szakember gyógyszeres, esetleg műtéti beavatkozással képes segíteni, az életmódváltás a kialakulás egyik fő kiváltó okát szünteti meg. A tápanyagok megfelelő pótlása pedig képes helyreállítani az egyensúlyt a testben, vagyis az endokrin rendszer megfelelő működése, így pedig a többi funkció megfelelő működése is helyreáll – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Ehhez azonban fontos, hogy jól hasznosuló anyagokat juttassunk a szervezetbe. Az élelmiszerekben ugyanis nem egyedül vannak jelen az anyagok, hanem egy sor másik anyaggal együtt, ráadásul biológiailag aktív, szerves formában. Ezt követnie kell a táplálékkiegészítőnek – adott esetben várandósvitaminnak is, vagyis mindenképpen komplex készítményt válasszunk, melyben az anyagok szerves, biológiailag aktív formában (pl: magnézium-citrát, vas-glükonát) vannak jelen, így ugyanis az anyagok felszívódási aránya akár 80%-kal is jobb. A várandósvitamin esetében ezen kívül fontos, hogy az kövesse a három trimeszter eltérő tápanyagigényeit is.

7 tévhit a fogamzásgátlásról és a meddőségről

Nagyon sokat olvasunk és hallunk a fogamzásgátlásról és a családtervezésről, ennek ellenére sok téves információ kering velük kapcsolatban a köztudatban. Dr. Lőrincz Ildikóval, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusával összeszedtük a legfontosabbakat.

Nem elég csak a folsav?

PCOS esetében – sokszor a várandósság támogatására is – a folsav egymagában jellemzően nem elegendő. Ez természetesen függ a szakember véleményétől is – az első esetben -, de tény, hogy a PCOS komplex probléma, így egyetlen agyag pótlásával, annak raktárainak feltöltésével magát a gondot nemigen leszünk képesek orvosolni. Ez különösen igaz a várandósságra is, hiszen itt a folsav mellett számos más anyag megemelkedett szükséglete jelentkezik, például a magnéziumé, a cinkké, a rézé, vagy éppen a vasé, kalciumé, vitaminoké, melyek mindegyikét megfelelően pótolni kell, azok raktárai is feltöltésre szorulnak a nyugodt babaváráshoz, és a szoptatáshoz.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hamarosan feladják a leckét a frontok

Kedden még frontmentes napban lehet részünk, de szerdán újabb kettős front érkezik, és ez még csütörtökön is…

Káros a “gyorstalpalós” fogyás

Lehetnek endokrinológiai okai a hízásnak, tehát mirigyek megváltozott működése miatt is növekedhet a súlyunk, de…
1 / 1 505

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!