Gratin mártásos töltött pulykamell
Ha vendégeket várunk, általában azon törjük a fejünket, hogy olyan ebédet készítsünk, amit jól elő lehet készíteni, s aztán csak berakni a sütőbe. Íme egy recept.
Hozzávalók: (4 személyre)
60 dkg pulykamell
25 dkg gépsonka
25 dkg eidami sajt
Ezeket a hozzávalókat egyben vásároljuk meg, és nem szeletben!
A gratin mártáshoz:
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
kb. 0,5 liter tej
2 tojás sárgája
20 dkg reszelt sajt
só, szerecsendió
Elkészítés:
A pulykamellet szeleteljük fel vékony, kb. tenyérnyi szeletekre. Sózzuk be és hagyjuk egy kicsit állni. A gépsonkát és a sajtot annyi kis hasábra daraboljuk fel, ahány szelet pulykamellünk lett (kb. 8 szelet, illetve 8-8 sajt és sonka hasáb jön ki a hozzávalókból). A sajtot és a sonkát tekerjük bele a pulykamell szeletekbe, és egy-egy fogpiszkálóval tűzzük össze, majd fektessük bele egy megfelelő méretű tűzálló tálba.
Készítsük el a gratin mártást: A vajat tegyük kis lábasba, olvasszuk fel, de vigyázat ne égjen meg, csak éppen sercegjen! Keverjük hozzá a lisztet, kicsit hagyjuk sercegni, mint a rántást, majd eresszük fel tejjel, és adagoljuk a tejet hozzá addig, amíg tejföl sűrűségű mártást nem kapunk. Vegyük le a tűzhelyről. Keverjük hozzá a 2 tojássárgáját, sózzuk meg és reszeljünk bele egy mokkáskanálnyinak megfelelő szerecsendiót. Keverjük bele a reszelt sajt 2/3-át, majd öntsük a hústekercsek tetejére, egyenletesen elosztva. Végül szórjuk meg a maradék reszelt sajttal. Tegyük be a hűtőbe, majd az ebéd előtt 1 órával vegyük elő, tegyük hideg (!) sütőbe. (Ha a hűtőből kivett tálat forró sütőbe teszik, a hirtelen hőmérséklet ingadozástól a tál elrepedhet!) Kapcsoljuk be a sütőt. Ha elektromos tűzhelyünk van, akkor azonnal lehet 200 fokra állítani, a gázsütőt előbb takarék lángra, majd kb. 1/2 óra múlva közepes lángra állítsuk. Mire a sajt szépen megpirul a tetején, kész is az ebéd.
S, hogy mi a csőben sütés? A gratin mártással készülő ételek szakácsok által használ elnevezése. A lényeg a sajton és a viszonylag hirtelen sütésen van! Mindenféle zöldséget is készítenek, készíthetnek így!
Hozzászólás zárolva.