Ki hinné? A szőlő véd a fogszuvasodás ellen!?
A szőlő bizonyos anyagai felveszik a harcot a fogkövet és fogszuvasodást okozó baktériumokkal. A vörös szőlő hatásosabb, mint a fehér. A bortermelés melléktermékei új fejezetet nyithatnak a fogápolás történetében.
A szőlő alkotóelemei csökkentik a fogkő, illetve a fogszuvasodás keletkezésének esélyét: a préselt szőlőben lévő úgynevezett polifenol nevű antioxidánsok ártalmatlanná teszik a fogszuvasodást okozó streptococcus mutans baktériumot – állítja tanulmányában Hyun Koo, a rochesteri egyetem kutatója. Koo szerint ez a hatóanyag a szájápolás és a fogszuvasodás elleni harc szolgálatába állítható a jövőben.
A baktériumok kétféle módon támadják a fogakat: savat termelnek (ebben savas közegben érzik jól magukat), valamint egy biofilmréteget képeznek, mely egyfajta védőfalként ellenáll a külső behatásoknak, s részben az antibiotikumoknak is.
A szőlőből nyert kivonat hatásosnak bizonyult ezen baktérium-védőréteg ellen: a hatóanyag baktériumokkal való kapcsolatba lépése után 85 százalékkal kevesebb volt a foglerakódás, ezenkívül a baktériumok sokkal kevesebb savat termeltek. A kutatók szerint a polifenol megakadályozza a baktérium energia-előállítását (pl. cukorból) és savtermelését.
A kutatás során érdekes dologra lettek figyelmesek a kutatók: a polifenol nem öli meg a baktériumokat, hanem csak káros hatásukat fékezi le erősen. Ezen a módon befolyásolható, akadályozható a biofilmréteg képződése. A különböző szőlőfajták eltérő hatásfokot mutatnak: a vörös szőlőfajták több polifenolt termelnek, mint a fehérek.
Hozzászólás zárolva.