Táplálkozási kisokos terhességi cukorbetegség esetén
Érdemes odafigyelnie a táplálkozására minden kismamának, hiszen az egészségtelen étrend, a túlsúly és a genetika mind megnövelik a terhességi cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ez akár a magzat életét is veszélyeztetheti. Hogy milyen diétát szükséges ekkor betartania az anyukának, arról Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa ad felvilágosítást.
Miért veszélyes a terhességi cukorbetegség?
A várandósság alatt fellépő cukorbetegséget minden terhesség alkalmával minimum egyszer szűrik, hiszen a megnövekedett glükóz-értékek veszélyeztetik a magzat egészségét. De hogy mit jelent pontosan a terhességi, azaz a gesztációs diabetes? Ehhez először is fontos tudni, hogy a vércukorszintet az inzulin nevű hormon szabályozza, amelynek a hatékonyságát rontják a placentában termelődő hormonok a terhesség alatt. Ha a hasnyálmirigy nem tud megfelelő mennyiségű inzulint előállítani – és az előállított inzulin sem tudja a hatását kifejteni -, akkor a vércukorszint megemelkedik. A problémát minden esetben igen komolyan kell venni, ugyanis kezeletlen esetben a méhlepény idő előtti elöregedését, a magzat elhalását, és koraszülést is eredményezhet. Pontos kiváltó oka egyelőre nem ismert, ám a rizikót jelentősen megnöveli a túlsúly, a mozgásszegény életmód, az inzulinrezisztencia, illetve ha a családban előfordult cukorbetegség.
Szerencsére a terhesgondozási protokoll szerint a várandósság alatt minimum egyszer – de fokozott hajlam esetén kétszer- szűrik a kismamákat, ám sajnos sokszor nem kapnak kellő felvilágosítást az ügyben, hogy pontosan milyen diétát is szükséges tartani, hogy elkerülhetőek legyenek a szövődmények.
A személyre szabott diéta a kulcs
A terhességi cukorbetegség kezelésének kulcsa a személyre szabott diéta összeállítása, ezért egyáltalán nem biztos, hogy ami az egyik betegnek megfelelő, az a másiknál is javulást hoz. Éppen ezért fontos, hogy kérje ki dietetikus tanácsait az étrendet illetően, hiszen figyelembe kell venni az illető életkorát, egyéb betegségeit, testtömegét, általános állapotát, stb. Ez alapján meghatározzák, hogy a kismamának összesen hány gramm szénhidrátot szükséges fogyasztania egy nap alatt, ill. étkezésenként, a vércukorszint normalizálásához. A diétához tartozik továbbá, hogy a gyorsan és a lassan felszívódású szénhidrátok megfelelő időben jussanak a szervezetbe, hiszen a nap folyamán változik a szervezet inzulin-érzékenysége (pl. reggel és esete kerülni kell a gyors felszívódású ételeket).
A terhességi cukorbetegség étrendi kezelésének lényege, hogy ne emelkedjen meg a kismama vércukor értéke. Ennek érdekében igen fontos a megfelelő alapanyagok és ételek kiválasztása az étrend összeállításakor.
Nem ajánlott pl. a fehér liszt és az abból készült ételek fogyasztása, hanem helyettük a magas rosttartalmú teljes kiőrlésű lisztek, zabpehelyliszt használata javasolt. Továbbá kerülni kell a cukor fogyasztását, amely helyettesíthető mesterséges édesítőszerekkel, steviával vagy a cukoralkoholokkal pl. eritrittel, xilittel, melyek közül az utóbbi szénhidrát tartalma számolandó! Az édességek fogyasztását is csökkenteni szükséges, még a jó alapanyagokból pl. zabpehelylisztből, édesítőszerrel készülteket sem ajánlott heti egy, maximum kettőnél többször fogyasztani – mondja Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa
Természetesen attól nem kell tartani, hogy a magzat a diéta hatására kevesebb tápanyaghoz jut hozzá, hiszen ha az illető betartja az előírásokat, akkor egy jól fejlődő, egészséges babája lehet. Szerencsére a gesztációs cukorbetegség az esetek többségében a szülést követően megszűnik, ám érdemes tudni, hogy a probléma kialakulása bizony jelzésértékű, hogy az illető hajlamos a 2-es típusú cukorbetegségre, ezért bizonyos időközönként érdemes ellenőriztetnie a vércukor értékeit!
Ezekben segít a dietetikus terhességi cukorbetegség esetén:
- személyre szabott megfelelő összetételű, változatos étrend összeállítása
- egy nap alatt, ill. étkezésenként elfogyasztandó szénhidrátmennyiség kialakítása
- lassú és gyors felszívódású szénhidrátok ismertetése
- ételek szénhidráttartamának számolása
- megfelelő alapanyagok kiválasztásának elsajátítása
(Forrás: Budai Endokrinközpont)
Hozzászólás zárolva.