SÜTÉS NÉLKÜL
Sajttorta málnazselével, sós karamellel Pammer Livitől
Olyan régóta motoszkált már a fejemben a sajttorta, hogy muszáj volt végre elkészítenem. Gyors desszert, csak azt kell kivárni, hogy a hűtőben megdermedjen, és már tálalható is. Először úgy gondoltam, hogy csak sós karamell lesz a kiegészítője, de aztán került bele egy vékony csík málnazselé… jó döntésnek bizonyult!
Hozzávalók:
- 20 deka mascarpone sajt
- 2,5-3 dl tejszín
- 1 csomag bourbon vanília
- 1 ek étkezési zselatin
- 15 dkg porcukor
- zabkeksz
- teavaj
- málnazselé
A sós karamellhez:
- 20 dkg kristálycukor
- 2 dl habtejszín
- 7 dkg teavaj
- két csipet só
Elkészítés:
A zabkekszeket (kb. 15-20 dekányi) apróra daráljuk és a 7 dekányi olvasztott vajjal lecsorgatva összedolgozzuk. Kapcsos tortaforma aljába belenyomkodjuk egyenletes vastagságúra. Az én formám kb. 8-10 szeletes 18-20 cm átmérőjű lehet, tehát kisebb mint a standard forma.
Banános almatekercs – sütés nélkül
Ennél egyszerűbb és finomabb desszertet ki sem lehet találni. Gyümölcsös, egyszerű, igazi gyors vasárnapi csemege, amihez még a sütőt se kell bekapcsolni. Tetszeni fog nektek is!
Amíg a torta dermedt, elkészítettem a sós karamellt. A tejszínt elkevertem a sóval, felmelegítettem majd félretettem. 20 deka kristálycukrot egy magas falú lábasban aranyszínűre karamellizáltam, majd hozzáadtam a vajat. Gyors mozdulatokkal elkeverjük. A tűzhelyről levéve a még meleg tejszínt hozzáadtam, majd alaposan kikevertem. Ha hideg tejszínnel dolgozunk, nagyon “köpködhet “, kezekre vigyázzunk! Selymesen krémes állagú karamellt kapunk. A karamellt kissé kihűtöttem, majd a megdermedt sajttorta tetejére csorgattam, és visszatettem teljes további dermedésig a hűtőbe. A maradék karamellöntetet kisméretű befőttesüvegbe öntöttem, hűtőben 2 hétig eláll – ha addig el nem fogy…
Hozzászólás zárolva.