HŰVÖS NAPJAIMRA
Fahéjas almáspite – az amerikai klasszikus
Ebédhez, vacsorához, hűvös őszi napjaimhoz egyszerűen csodálatos ez a finomság. Mindig megmelegíti a lelkemet! Már akkor elszáll minden gondom, amikor megérzem az illatát. Feltétlenül próbáld ki!
360 g kockázott vajat dolgozzunk össze 500 g liszttel, 1 tojássárgájával, fél teáskanálnyi sóval és 120 g cukorral. A vaj maradjon darabos, ne olvadjon el. Adjunk a tésztához 60 ml hideg vizet, majd dolgozzuk további 2 percig, ezután tekerjük folpackba, és 1 órát pihentessük hűtőben. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd a két részre osztott tésztát nyújtsuk lisztes felületen nagyobbra, mint a piteforma. A kinyújtott tészták közül az egyiket lisztezzük be mindkét oldalán, majd helyezzük a formába, nyomkodjuk le a széleit. A túllógó részeket vágjuk le. A tészta tetejére helyezzünk sütőpapírt, és töltsük meg száraz babbal. Tegyük az alapot a sütőbe 10 percre.
Elzászi almatorta – ahogy Márti látta Elzászban
Nem lehet elfelejteni az őszi, szüretelő Elzászt! Fantasztikus színekben pompázik Colmar és környéke! Franciaország Németországhoz simuló részén találhatod a legremekebb borutakat! A környékbeli templomok oltárát ilyenkor zöldségekkel és gyümölcsökkel díszítik! Sokat dolgoztam Strasbourgban. Ezt az almatortát is ott tanultam. Nincs is jobb annál, mint délután egy pohár újborral és egy szelet almatortával kiülni az Ill folyó partjára, és gyönyörködni a nap őszi sugaraiban! Előre bocsátom, nem vagyok édesszájú, de ezt a desszertet nem lehet megunni, nem lehet kihagyni! Jó étvágyat!
Hámozzunk meg, csumázzunk ki, és negyedeljünk fel 8 almát. A negyedeket ezután vágjuk vékony szeletekre. Egy tálban keverjük össze az almát egy fél citrom levével, egy fél teáskanálnyi őrölt fahéjjal, egy fél kávéskanálnyi őrölt szerecsendióval, 2 evőkanálnyi liszttel, 50 g cukorral és 100 g barna cukorral. A sütőből kivett alapról távolítsuk el a papírt és a babot, majd töltsük meg az almás keverékkel. 40 g vajat tegyük az alma tetejére. A tészta másik, még nyers felével fedjük le a pitét, középen vágjuk egy kis lyukat. 1 teáskanálnyi vizet keverjünk össze egy tojásfehérjével, majd kenjünk meg a pite tetejét. Tegyük sütőbe a pitét, 180 fokon 50-55 percig süssük, míg aranybarna nem lesz a teteje. Melegen a legfinomabb, de a forró gyümölcsös szószok, lekvárok vagy a gőzölgő almacider is jól illik hozzá.
Hozzászólás zárolva.