REGGELI TÖKÉLETES
Kovászos, csíkos kalács
Nagyon sok kovászom maradt , és napok óta a csíkos kalács járt a fejemben – hogy milyen jó lenne reggelire vagy uzsonnára egy jó kis kávé mellé vajjal, lekvárral vagy mézzel eszegetni. A gondolatot tett követte, és megszületett minden idők legfinomabb csíkos kelt kalácsa saját nevelésű természetes kovásszal!
Hozzávalók:
- 50 deka liszt
- 17 deka aktív kovász
- 5 deka puha vaj
- reszelt citromhéj – ebből jó sokat(!)
- cukor
- 1 egész tojás
- tej
- kakaópor
- mehet bele mazsola is, (de Pammer Lívia családja nem szereti…)
Elkészítés:
A kovászt a liszt feléhez kevertem, és egy éjjelre meleg helyen hagytam. Reggel a liszt fennmaradó részét, a tojást, a cukrot, a vajat, a citromhéjat kevés langyos tejet hozzáadtam, alaposan megdagasztottam. Kellemes tapintású, lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztottam. Ezután kettévettem a tésztát, és az egyik felébe kakaóport dagasztottam: így lett egy fehér és egy barna kalácstésztám. A tésztákat lisztezett kelesztőbe tettem, meleg helyen, letakarva duplájára kelesztettem. Lisztezett deszkán kisodortam a kakaós tésztát, majd a sima tésztát is. A sima tésztára ráhelyeztem a kisodort kakaósat majd szorosan feltekertem. Sütőpapírra tettem, letakarva duplájára kelesztettem újra. Utána átkentem egy egész felvert tojással, és 180-190 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem. Nagyon illatos, csodaszép lyukacsos puha belű kalács sült.
Jól tedd el a receptet, mert még karácsonykor is jól jöhet!
Gyerekkorunk tuti reggelije
Sosem felejtem el a nagyiéknál töltött bundáskenyeres reggeliket! Ezt a hangulatot szerettem volna felidézni a férjemnek is a minap, és ő boldog volt az ötlettől! Saját bevallása szerint anyukája készített utoljára neki ilyen csodás reggelit! Hölgyeim! Az anyukák reggelijével nem lehet felvenni a harcot, de próbálkozni lehet! Sőt, olyan boldogságot okozunk, amivel aztán hegyeket lehet elhordani… ! És olyan egyszerű, hogy mesébe illő!
Hozzászólás zárolva.