ADVENTI NYALAKODÁS
Biedermeier mákos csók a szomszédból
A karácsonyi kekszek, aprósütemények Ausztriában a biedermeier idején jöttek divatba, és ma is elmaradhatatlan részei az ünnepnek. Alsó-Ausztria egyik legismertebb régiója, Waldviertl nemcsak a borára, a máktermesztésére is igen büszke, hisz jó pár éve már az unió által is védett márka. Így mi mással, mint egy fenséges „Mákos csókkal” csábítjuk olvasóinkat egy kis adventi nyalakodásra. A receptet a magyar olvasókkal a Müssauer kávézó cukrásza osztotta meg.
Hozzávalók a tésztához:
- 300 g porcukor
- 200 g darált mák
- 100 g darált mandula
- 230 g tojásfehérje (így írja a recept, és hozzáteszi, hogy ki kell mérni!)
- 100 g kristálycukor
Hozzávalók a krémhez:
- 200 g tejszín
- 200 g reszelt csokoládé
- 200 g szilvalekvár
- fahéj és rum
Elkészítés:
A tésztát két részletben készítjük el. Első lépésben a 200 g porcukrot, a 200 g mákot, a 100 g mandulát elkeverjük 110 g tojásfehérjével. Második lépésben a 120 g tojásfehérjét a 100 g kristálycukorral kemény habbá verjük, majd a 100 g porcukrot kézzel alákeverjük, aztán e kettőt elegyítjük, óvatosan összekeverjük. Az egészet kis halmokban egy sütőpírral bélelt tepsire helyezzük. 200°C-on kb. 12-15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Kuglófom, avagy az osztrák konyha mennyei desszertje
Aki erre a fotómra ránéz, rögtön tudja, merre jártam! Igen, ez Ausztria. A német ROTO cég grazi nemzetközi sajtótájékoztatóján ezt is felszolgálták a délelőtti kávéhoz. Hozzá stájer alma és körte járt, igazán mennyei. Az osztrákok szerint a kuglóf saját specialitásuk, bár a babérokért a rómaiak és a franciák is ácsigóznak. Egy biztos, Ferenc József császár élt-halt a mazsolás változatért, … és minden más óbécsi sütiért. Remek recept adventre vagy karácsonyra is!
Krém: A tejszínt felmelegítjük, a csokoládét hozzákeverjük, majd szobahőmérsékleten kihűlni hagyjuk. Utána szilvalekvárral, fahéjjal és rummal elegyítve habbá verjük. Végezetül a csókokat a krémmel összetapasztjuk.
Ez egy igazi, karácsonyi hangulat, még az illata is elvarázsol! Próbáld ki még az ünnepek előtt! Én egy kis zöld veltelinit kínálnék hozzá! Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.