POGÁCSASZEZON
Zsíros pogácsa egy kis köménnyel
Hivatalos voltam egy szülinapi összejövetelre a minap. Ilyen esetekben többünkben megfogalmazódik a klasszikus kérdés: jajj, mit vigyek…? Arra gondoltam, hogy sütök valami fincsit. Minek van szezonja? A disznóöléseknek! Igen ám, de a töpörtyűt valaki kiette a hűtőből vacsora és reggeli között… Hát akkor marad a zsír. …és megint rá kellett jönnöm: Legjobb sütemény a pogácsa! Ez az őrülten jó ételek mesterének véleménye. Íme a recept!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg hideg zsír
- 1 pohár tejföl (175g)
- 1 db tojás
- 2,5 dkg élesztő
- 0,5 dl tej
- őrölt és egész kömény
- só
- csak a színe miatt egy egész kevés fűszerpaprika, mondjuk fél kávéskanálnyi
Elkészítés:
A tejfölből kiveszünk, és félre teszünk egy gyenge, csapott kanálnyit. A liszttel elmorzsoljuk zsírt, megsózzuk, őrölt köménnyel ízesítjük, és inkább csak a színe miatt egy picike fűszerpaprikát is szórhatunk bele, hozzáadjuk a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, és összegyúrjuk. (A félretett tejfölt a tojásfehérjével jól kikeverjük, pár csepp tejjel lazíthatjuk, és ezzel fogjuk megkenni a tetejét.) Langyos helyen legalább egy órát kelesztjük a tésztánkat. Ezután kinyújtjuk majd balról jobbra, fentről le és lentről fel meghajtogatjuk. Legalább fél órát pihentetjük és ezt a hajtogatós műveletet még egyszer megismételjük. A sütőt bemelegítjük 200 fokra. A tésztánkat kinyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, kiszaggatjuk, belepakoljuk egy tepsibe (én tettem alá sütőpapírt), lekenjük a tejfölös tojásfehérjével, megszórjuk egész köménnyel és az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szépen megsütjük.
Jó étvágyat kíván a világ legjobb sütijéhez: Steffel Csaba
Ez a csiga nem facsiga
Ha már egyszer kimondtam, nincs visszaút. Namegasztán 🙂 mi lesz, ha számon kéri rajtam a Lilahajú Néni… Gyorsan, egyszerűen, egy kis őrültséggel, aztán lehet mással is foglalkozni. Hogy is van ez?
Hozzászólás zárolva.