Facebook hozzászólás

HÚSVÉTVÁRÓ FALATOK

Nyúlcomb és medvehagyma, avagy 5x gondoltam

Tegnap pompás kis filézett nyúlcombra akadtam a boltban, gondoltam finom és legendás paprikást készítek belőle, galuskával. Aztán ahogy a sorok között bandukoltam, elém ugrott egy doboz akciós, kicsit idősebb, enyhén megbarnult sampipi gomba, gondoltam, akkor Bakonyi nyuszi lesz belőle.
Ma elmentem a zöldségeshez, és jé! már van medvehagyma, na akkor gondoltam pompás medvehagymás ragu lesz belőle, mondjuk tejszínnel. És végül nehogy nehogymá’ galuskával egyem – gondoltam -, inkább egy laza kis puliszkát dobok mellé, megpirítva, gondoltam… Na kérem, valahogy így készülnek Steffel Csaba ételei.

Tejszínes, gombás, medvehagymás nyúlcomb, Kép: Stefffel Csaba
Kép: Stefffel Csaba

Hozzávalók:
– 8 db nyúlcomb filé (kb.1 kiló vagy 4 db egész comb)

– 50 dkg gomba

– 25-30 szál medvehagyma

– 2+1 dl fehérbor

– 2 dl tejszín

– 3-4 db szegfűszeg

– bors, só

a puliszkához:

–  40 dkg kukoricaliszt

– 1 l víz

– só

– sertészsír

Elkészítés:
A combfiléket megborsozzuk, és sertészsíron, kis lángon szépen megpirítjuk, ez oldalanként kb. 5-8 perc. Közben a gombát szükség szerint megtisztítjuk, feldaraboljuk. A megpirult filéket kiszedjük egy tányérra; a visszamaradt zsiradékon pedig (ha úgy látjuk adhatunk, még hozzá egy kicsit) szépen megpirítjuk a gombát. Amikor a gomba is megpirult, megsózzuk, 3-4 db szegfűszeggel aromásítjuk, felöntjük 2 deci borral, visszatesszük a combfiléket.

Fedő alatt, lassan forralva 40-45 percig pároljuk, ha kell! egy kevéske vizet önthetünk még alá.
A medvehagymát felaprítjuk, és amikor a hús már kellemesen megpuhult, a tejszínnel és még 1 deci borral a raguhoz keverjük, finoman összeforraljuk. A nyúlcomb főzési ideje, természetesen eltérő lehet, korától függően.

Amíg a ragu párolódik, elkészítjük a puliszkát. A liter vizet, a legkisebb lángon, feltesszük melegedni. Amikor már kezd gőzölögni, megsózzuk, beleszórjuk a kukoricalisztet, és folyamatos!!! kevergetéssel legalább 3-5 percig főzzük, pufogtatjuk. Lehúzzuk a tűzről, majd egyből letakarjuk egy fedővel, és 20-25 percig (lehet több is) saját gőzében pihentetjük. A puliszkát egy evőkanál segítségével forró zsírba szaggatjuk és megpirítjuk (csak úgy, mint a dödöllét, van a hajdina gánicát). Ehhez kíván jó étvágyat: Steffel Csaba

U.i.: A szegfűszeget nem tudom megmagyarázni, de kimondottan jót tett, és aromássá varázsolta ezt a ragut!

Részeges kapros-tonhalas farfalle

Amikor megemlítettem, hogy tonhalas tésztát kívánok, szinte egyből jött a kérdés, – és hol veszel most tonhalat? Honnan, honnan…, ott a konzerv – mondja Steffel Csaba. Az a lényeg, hogy ne aprított és ne olajos legyen! Légy ügyes, ne főzd szét, csak melegítsd jól össze. Ennyi a trükk.  

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Ásó, kapa, nagyharang – helyett az Égig érő fű

Most is bejött: a kevesebb több. Nagyon kevés időt tudunk otthon tölteni, de olyankor olyan jól esik kiülni a…

Ahol 15-25 millióért vehetünk házat

Habár tovább bővül a kereslet, és emelkednek az árak a Velencei-tónál, még mindig rendkívül versenyképes az…
1 / 345

CSALÁD

Agresszívvá válhat-e a gyerekem, ha megtanulja megvédeni magát?

Üt, csíp, rúg, harap, sikít, kiabál - ki ne találkozott volna már olyan gyermekkel, akiből szabályosan előtör az agresszivitás a közösségben. Annak ellenére, hogy a…
1 / 136

Ünnepi receptjeink

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!