Vágódeszkák
A vágódeszkák minden konyhában elengedhetetlen kellékek. Ha azonban nem tisztítjuk meg alaposan őket, veszélybe sodorhatjuk saját magunk és a családunk egészségét. Szakértők azt javasolják, hogy minden élelmiszer típusnak legyen egy külön vágódeszkája. Legyen otthon egy, amin a zöldségeket vágjuk, egy másik, amin a gyümölcsöket szeleteljük, és kell egy húsféléknek is. Mindegyik deszkát antibakteriális tisztítószerrel és forró vízzel kell megtisztítani rögtön a használat után, hogy a potenciális szennyeződéseket eltávolítsunk róluk. Az is fontos, hogy jól szárítsuk meg őket, és ne hagyjuk párásodni, mert ez elősegíti a mikroorganizmusok szaporodását. A vágódeszkákat érdemes néhány havonta lecserélni, főleg ha már sok rajta a repedés, vagy rés, mert ez megnehezíti a tisztítást, és a baktériumok melegágya lehet.
Faeszközök
A fa nagyon porózus anyag, amely sok anyag felszívódását teszi lehetővé, és ez sajnos magában foglalja az élelmiszer maradványokat és a nedvességet is. Minden fából készült eszközt egyből használat után azonnal meg kell tisztítani, mielőtt a fa felszívná az ételmaradékot. A tárolás előtt ügyelj arra is, hogy nagyon jól szárítsd meg őket, mert itt is megszaporodhatnak a baktériumok.
WC és a mellette lévő terület
A fürdőszobánk, pontosabban a WC csészénk a baktériumok (főként az E.coli baktérium) melegágya lehet. Nem elég a WC deszkát hetente legalább egyszer alaposan áttörölni, a deszka mellett 2 méteres körzetben mindent érdemes ugyanígy gyakran tisztítani, hiszen a bacik szétszóródhatnak a WC-kefe használata közben.
Zuhanyfüggöny
A fürdőszobák fő ellensége a penész. Ebben a helyiségben meglehetősen gyakori, hogy a magas páratartalom és a rossz szellőzés miatt penészgombák szaporodnak el. Ennek kiváló terepe lehet a zuhanyfüggöny, ahol a szappanmaradékok és a páralecsapódás következtében gyorsan terjedhet. A szokásos fürdőszoba takarítás mellett fontos, hogy hetente alaposan a zuhanyfüggönyeidet is megtisztítsd. Erre a legjobb módszer a szódabikarbóna és az ecet, de érdemes követni a zuhanyfüggöny gyártójának utasítását is. Sok zuhanyfüggönyt lehet alacsony programon mosni. Visszahelyezés előtt győződj meg arról, hogy megszáradt-e a függöny, különben újra és újra bepenészedhet.
Törölközők
Minden törölköző, különösen azok, amelyeket zuhanyzás után használunk sok baktériumok, izzadtságot és elhalt bőrsejteket tartalmaznak, hiszen a testünkkel érintkeznek. Mindig győződj meg arról, hogy a törölközőid jól szellőznek és megszáradnak használat után. Ha párás a fürdőszobád, érdemes 2 naponta cserélni a törölközőket, mert könnyen bedohosodhatnak, bepenészedhetnek. A törölközőket magas hőmérsékleten, aktív oxigént tartalmazó mosószerrel mosd át, így a baktériumok elhalnak mossás közben. Érdemes külön mosni a törölközőket, ne keverj melléjük más ruhaneműt.
Lepedők
A lepedők felszívják az izzadságunk, és a bőrünk alvás közben kibocsájtott illatait. A testünkön kívül a lepedők elnyelik az ágy körül lebegő por egy részét is, ami beszennyezheti a bőrünket, hiszen egész éjjel ezen fekszünk. Az ágyneműt érdemes hetente egyszer cserélni, az ágyon található matracot pedig kiporszívózni, és ágybetét védőt használni, ami felfogja a matracból eltávozó por nagy részét.
Párna
Akárcsak az ágyneműnkre, úgy a párnáinkra is fokozott figyelmet kell szentelnünk. Napi 8 órát biztos, hogy érintkeznek a párnáink az arcunkkal, így a rajta található szennyeződések (por és az izzadtság keveréke) pattanásokat, vagy kiütéseket okozhatnak. A párnákat érdemes legalább havonta kétszer kimosni, de ha nagyon izzadunk éjjel (nyáron például), akkor ennél gyakrabban is meg kell tennünk ezt. A párnák ráadásul vonzzák a poratkákat, így ha allergiásak vagyunk, akkor ez viszkető szemeket, kiütéseket, vagy akár légzési nehézségeket is okozhat!
Mosogatórongy és mosogatószivacs
Azok a területeken, ahol élelmiszereket tárolnak, vagy készítenek több baktérium is megtalálható. Bár elsőre furcsának tűnhet, de a szalmonella, vagy az E.coli baktérium nagyon sok mosogatószivacsban, vagy mosogatórongyon kimutatható. A szivacsokat érdemes körülbelül 2 percig forrásban lévő vízbe áztatni, vagy kétnaponta 2 percre mikrohullámú sütőbe helyezni, amíg nedvesek. Ez megszabadítja a felszínükön található baktériumoktól az anyagot. A konyharuhák esetében ajánlott a heti mosás. Ha nyers hússal dolgozunk és használtuk őket, akkor azokat azonnal ki kell mosni.
Hűtőszekrény
A hűtőszekrényben mindenféle étel megtalálható, amelyek egyfajta kis ökoszisztémát alkotnak. Rendkívül fontos tehát az ételeket a fajtájuk szerint elrendezni, hogy elkerüljük a keresztszennyeződéseket. Becslések szerint egy nagyon alapos tisztítás negyedévente ajánlott, de hetente érdemes áttörölni a gyakran használt polcokat (ahol a húsféléket, és a zöldségeket tároljuk).
Mosógép
Egy tanulmányban kimutatták, hogy a hagyományos mosógépek nem mentesek a különféle kórokozóktól, különösen akkor, ha a mosószerünk mellé nem használunk fehérítőt (ami gyakori eset, hiszen ezt az erős vegyületet csak ritkán vetjük be). Ajánlott a mosógépet havonta egyszer üresen, ruha nélkül beindítani egy adag fehérítővel, vagy direkt a mosógép tisztítására elkészített folyadékkal megtöltve.
Ezt olvastad már?