Ez az egyensúlyhiány a legtöbb betegség egyik elsődleges táptalaja, sőt gyakran az elhízás
hétterében is az elsavasodás rejlik. Sajnos, az elsavasodásra csak indirekt jelekből lehet
következtetni, ennek oka, hogy a szervezet mindent megtesz a vér, a szövetek és a sejtek
közötti tér enyhén lúgos pH-jának fenntartásáért.
Titkos savraktárak
Ezt testünk úgynevezett puffer-rendszerekkel éri el, ami ezt jelenti, hogy a felesleges savakat
különböző – a szervezetünket, szöveteinket és sejtjeinket alkotó – fehérjékhez, zsírokhoz köti.
Ez azonban az említett alkotóelemek szerkezetének, funkciójának megváltozásához vezethet.
A szervezetben kialakult savas területeken könnyen megtelepednek a savas közeget szerető
kórokozók, főleg gombák. Ezek a mikroszervezetek maguk is tovább savasítják közegüket.
Ha van egy kis rendetlenség otthon, és váratlan vendég állít be, mit teszünk? Megpróbáljuk
minél gyorsabban eltüntetni a szem előtt lévő ruhákat, papírokat, mosatlant. Bedobáljuk
például a szekrény aljába vagy az ágy alá. A szervezetünk is ezt teszi a különböző
méreganyagokkal, savakkal, csakhogy a „rejtekhely” az öröklött hajlamoktól függően minden
szervezet esetén más lehet.
Az elsavasodás megjelenési formái
A savak – és más toxinok is – a legkülönfélébb szövetekben, szervekben rakódhatnak le. Nem
a betegségeket örököljük, hanem szervezetünk gyenge pontjait, azokat a helyeket, ahol a
savak könnyebben betegítenek meg.
- Erre az egyik legjobb hely a zsírszövet. Bár a zsírsejtek nem osztódnak, képesek igen
nagyra nőni! Ha felvették a savat, még több zsírt kell felvenniük, hogy a savakat
semlegesítsék. Az elhízás fő oka tehát a savak lerakódása a zsírszövetben. Tehát a
zsírpárnák többnyire éppen létfontosságú szerveink védelmében alakulnak ki.
- A magas vérnyomás, az érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a hormonális
zavarok vagy idegrendszeri betegségek hátterében is állhat az elsavasodás, attól
függően, hogy a szervezetben hol alakulnak ki ilyen savraktárak.
Hogyan lehet megállítani az elsavasodást?
Dr. Robert Young hívta fel rá a figyelmet, hogy lúgosítással meg lehet előzni, vagy vissza
lehet fordítani ezt a folyamatot. Erre több lehetőség is van, a lúgosító készítmények (pl. az ún.
lúgosító zöld por) alkalmazásán keresztül egészen a teljes lúgosító életmódig bezárólag. A
lúgosítás lényege a természetüknél fogva magas ásványianyag-tartalmú zöldségek beépítése
az étrendbe és a megfelelő mennyiségő folyadékfogyasztás. A dolog érdekessége, hogy a
savtalanítás megkezdését követően a szervezet kezdi megváltoztatni igényeit. Van, aki a húst,
más az édességet, a kávéivást vagy a dohányzást csökkenti vagy hagyja el önkéntelenül, mert
már kevésbé kívánja.
A lúgosítás során a savak és a toxikus anyagok távoznak a szervezetből, a lúgosítás tehát
nagyon hatékony fogyókúrának is beillik. A hagyományos fogyókúrák ellenben azért nem
hatékonyak, mert hiába csökken a zsírsejtek mérete, ha a savak és méreganyagok nincsenek
megfelelı módon kihajtva a szervezetből, a diéta végén a szervezet próbálja visszapakolni
azokat. Ez pedig a kilók ismételt visszaszedését eredményezi.
Tippek lúgosításhoz
· A zöldségfogyasztást emeljük meg radikálisan az étrendünkben! Gyümölcsökkel nem
lehet lúgosítani, mert magas a cukortartalmuk.
· A folyadékbevitelt tekintsük központi kérdésnek!
· Átgondoltan étkezzünk! Mivel spontán módon nem könnyű ezt az étrendet
megvalósítani, (pl. munkahelyi étteremben ebédelve), szokjunk rá, hogy előre
megtervezzük étkezéseinket, és magunk gondoskodunk megfelelő ételről.
· A lúgosítást szakaszosan végezzük! Étkezés előtt fél órával, azt követően pedig egy-két
óra hosszáig ne fogyasszunk lúgosító folyadékot, mert lelassítja az emésztést!
· A gyomor ugyanis nem csak savat, hanem fehérjeemésztő enzimeket is termel,
amelyek a savas közeg hatására aktiválódnak.
· Ne pusztán kémiai lúgosítást (lúgos víz) végezzünk, hanem mindig lássuk el magunkat
megfelelő mennyiségű zöldséggel, melyek biológiailag aktív hatóanyagokkal vannak
tele!
szerző:
Dr. Gulyás Tamás, a Vitaminsziget.com orvos szakértője
[email protected]