Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Hogyan lett az óceán csótányából előkelő fogás?

A homár a szegények tányérjáról évszázadok alatt vándorolt át a leggazdagabbak étlapjára. A XVII. században még a rabszolgák is fellázadtak, ha túl sok homárt kellett enniük, de a vasúthálózat terjedésével beindult a homár karrierje is. A homár manapság nem csupán egy tengeri herkenytű, hanem egy életérzés, egy fogalom, a gazdaság szinonimája.

Kép: wikimedia

Az ára értelemszerűen a kereslettől és a kifogott mennyiségtől függ, de néha ugrásszerűen megnő az ára (2012-ben például 18%-kal), mert ez esetben nem a kormány határozza meg az árképzést. Egy homárvacsora ára manapság legalább 10-15 ezer forint, de elegánsabb éttermekben ennyiből sem lakunk jól. Ám ez korántsem volt mindig így – járt utána a rendkívül érdekes történetnek a falatozz.hu

A kormányzó szégyellte, hogy csak homárra futja

Eleinte annyi homárt sodort ki a massachusettsi partokra az ár, hogy az emberek azt hitték, hogy szemétről van szó, és csak a szegények ették meg, jobb híján. Annyira leértékelt éteknek számított, hogy a foglyoknak és szolgáknak is ezt vetették oda. A 17. század elején William Bradford, Plymouth gyarmat első kormányzója zavartan bevallotta, hogy az újonnan jött telepeseknek kénytelen homárt felszolgálni, méghozzá kenyér nélkül. Később a kolóniák fel is lázadtak emiatt, végül elérték, hogy heti háromnál gyakrabban nem szolgálhattak fel a szolgáknak ilyen „borzalmat”. Az emberek csak annyit tudtak a homárról, hogy valami gusztustalan, csótányra vagy pókra emlékeztető élőlény a tenger mélyéről. Az 1940-es évektől konzervekben már lehetett vásárolni a húsát, ám az emberek zömében ekkor sem maguknak vették meg, hanem a macskáiknak. Viszonyításképp a sült bab ekkor 53 cent volt, a homár pedig mindössze 11 cent. Igaz, akkoriban még nem élve főzték meg szegény állatot a még finomabb ízvilág érdekében. Bár úgy tűnik, az embereknek azóta esik jobban a homár, amióta aranyáron mérik…

Majd a külföldiek megeszik, nekik egzotikum

A 19. században egyre több konzervgyár szakosodott homárra, és feldolgozásuk is egyre olcsóbbá vált. A vasúthálózat terjeszkedésével rájöttek valamire az utazásra szakosodott üzletemberek: ha valaki messzi földről érkezik, és fogalma sincsen arról, hogy mi az a homár, el lehet adni egzotikus fogásnak. Az utasoknak pedig ízlett a különlegesség, és elkezdték kérni azután is, hogy leszálltak a vonatról. A homár pedig ettől kezdve igencsak törtető módon haladt felfelé a gasztronómiai ranglétrán. A 19. század végére már közkedvelt étellé vált, és a szakácsok is rájöttek arra – amit már említettünk is –, miszerint élve megfőzve ízletesebb a húsa. Az amerikaiak is végre elkezdték szeretni a mindaddig méltatlanul kezelt tengeri finomságot: a homár eleinte olcsó salátabárokban bukkant fel, majd az 1920-as évekre vált igazán drága fogássá.

Kép: falatozz.hu

 

Lövészárokban ették a homárkonzervet a katonák

A gazdasági világválság természetesen a homár karrierjét is megtörte egy időre, hiszen egy ideig senki nem engedhette meg magának ezt az ínyencséget. Újra lefokozták olcsó, proteinben gazdag fehérjeforrásnak, amelyet konzervekben lehet adni az amerikai katonáknak. Ugyanakkor soha többé nem gondoltak úgy a homárra, mint étkezési hulladékra. A családok újra felfedezték maguknak ezt az ízletes fogást a tenger mélyéről, ugyanakkor Maine államban még mindig a szegények eledelének számított, és annak a gyereknek szégyenkezni kellett a társai előtt, aki homárhúsos szendvicset bontott ki uzsonnaidőben.

Homár egy Rockefeller szájában

A második világháború alatt a homár nem volt úgy kiporciózva, mint más ételek, ezért minden réteg elkezdte újra felfedezni magának, eleinte óvatosan, majd egyre nagyobb kedvvel. Az 1950-es évekre újra visszaszerezte nehezen elnyert státuszát, és hamarosan megjelent az újgazdag lánykák esküvői menüjében, filmsztárok gálavacsoráján és a Rockefeller család partijain is. Ismét divatos és felkapott étellé vált a homár, és immár Maine államban is a szemetesből a piknikasztalok tetejére került. Egyedül az ortodox zsidók nem ették meg továbbra sem, mivel tisztátalannak tartották. Ha a vonaton dolgozó séfek tudatában lettek volna annak, hogy mekkora jelentőséggel bír, amit felszolgálnak az étkezőkocsiban, lehet, hogy a hecc kedvéért sokkal abszurdabb fogásokat is a tányérokra csempésztek volna…

Itt találhatod a legjobb vendéglátós vicceket!

Szegény biokémikus életéről pedig itt írunk!


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.