Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Hogyan tudunk a legtöbb vitaminhoz jutni?

A táplálkozás a természet legerősebb orvossága. Amit, ahogy évről évre naponta háromszor teszünk, az nem marad hatástalan: befolyást gyakorol gondolkozásunkra, hangulatunkra, belső dinamikánkra, a kreativításunkra. Helyes táplálkozással magunk előállíthatjuk a boldogság hormonjait, optimalizálhatjuk a munkabíróképességünket, szárnyakat adhatunk a hangulatunknak. Íme a 15 tipp vitaminszükségletünk elnyeréséhez.

  1. Héjastól Ha lehet, ne hámozzuk meg a zöldségeket és a gyümölcsöket. Jobb az alapos mosás és dörzsölés. Közvetlenül a héj alatt található a legtöbb vitamin.
  2. Nyerskoszt főtt helyett. A főzés a C-vitaminnak több mint a felét, a párolás a 40 százalékát tönkreteszi. Ebből az érzékeny vitaminból akkor vesszük fel a legtöbbet, ha nyers ételeket fogyasztunk. A nátha ellen a forró citrom teljesen értelmetlen. A B-vitaminok szintén hőérzékenyek.
  3. Melegíteni, melegen tartani, állni hagyni nem jó! Ha melegen tartjuk, felmelegítjük, állni hagyjuk, áztatjuk az élelmiszereket, tönkremennek a vitaminok. Legjobb, ha rövid ideig, és a lehető legkevesebb vízben főzzük a zöldségeket.   Ideális, kímélő módszerei:-  gőzölés kevés vízben (kukta, alufólia, sütőfólia - serpenyőrázogatás: rövid ideig a wokban, vagy egy mély serpenyőben rázogatás közben puhára főzni.-Kevés vízben megpárolni, és a levét a szószhoz felhasználni.- Párolás: a folyadékot gyorsan felforralni, és megfőzni benne a halat vagy a tojást.
  4. Fénytől védjük  A fény sok vitamint tönkretesz. A zöldség helye egyébként, néhány kivételtől eltekintve, a hűtőszekrény zöldségtartója.
  5. Ügyeljünk a színre  Együnk sok élénk színű zöldséget: zöldbabot, spenótot, fejes salátát, káposztát, paradicsomot, paprikát. Minél intenzívebb a szín, annál több fontos tápanyagot tartalmaz. A gyümölcsökre ugyanez érvényes.
  6. Időzítés  A zöldséget és a gyümölcsöt csak röviden és egészben, hideg folyó vízben, közvetlenül a felhasználás előtt mossuk le, és a lehető legkevésbé daraboljuk.
  7. Evés közben ne igyunk teát!  A fekete tea akadályozza a B1-vitamin felszívódását. Ezért ne igyunk teát étkezéskor, csak jóval utána.
  8. Sült húshoz narancslé  A C-vitamin segíti a vas felszívódását. Egy pohár narancslé tehát jól illik az ételhez.
  9. Vitaminos cukorka helyett gyümölcs  Hagyjuk a vitaminos cukorkát, fogyasszunk szárított gyümölcsöt, cukormentes müzliszeletet vagy diákcsemegét. De vigyázat: kalóriákat is rejtenek. Aki jól megterhelte a kalóriaszámláját, az inkább a friss gyümölcsöt és a zöldséget válassza.
  10. Energia sportolóknak  Aki sportol annak a vitaminszükséglete is magasabb. Elsősorban a szabad gyökfogók a fontosak: a bétakarotin, a C- és az E-vitamin. A B1, B2, B6-vitaminokból, valamint a niacinból és a pantoténsavból is többet igényelnek a sportolók, mert ezek részt vesznek az energiaforgalomban és az izomépítésben.
  11. Vitaminok évszak szerint  Olyan zöldséget és gyümölcsöt együnk, amelynek éppen szezonja van. Így a terményeket nem szállítják sokáig. A hosszú út nagymértékben csökkenti a vitamintartalmat.  Három nap alatt a karfiol vitamintartalmának 50 százalékát elveszíti. Az egzotikus gyümölcsökre ez nem érvényes: télen csak a kivi, a papaja és társaik biztosítják vitaminellátásunkat.
  12. Mélyhűtött vitaminok  A mélyhűtő kiváló vitaminforrást kínál. A zöldségeket ugyanis rögtön a betakarítás után lefagyasztják, ami kíméletesen tartósítja a vitaminokat. A mélyhűtött zöldség ezért vitamindúsabb, mint amit a piacon vásárolunk. Az utóbbi néha sokat utazik és sokáig tárolják, mielőtt "friss zöldségként" eladásra kerül.
  13. A korpás korszerűbb  A fényezett rizs és a finomliszt már csak a vitaminok maradékát ígérik: a B1-vitaminnak például 90 százaléka távozik, miközben az egész búzaszemek fehérlisztté változva a zsákba kerülnek.
  14. Dohányzáshoz C-vitamin  A nikotin felemészti a C-vitamint. A dohányosok 60 százalékkal több C-vitamint igényelnek, mint a nemdohányzók. Az A-és E-vitaminban gazdag élelmiszerek védik a tüdőt és az immunrendszert. A-vitamin található például a répában, a füstölt angolnában és a nemes-penészes sajtban. Jó E-vitamin-forrás például a búzacsíra-olaj, a szójabab, a napraforgómag és a feketegyökér.
  15. Alkoholt mértékkel   A túl sok alkohol, tehát több mint két pohár bor vagy sör naponta, elveszi az étvágyat és megterheli az anyagcserét. Emellett B-vitamin hiányt von maga után. Az alkoholmentes italok is jóízűek, és lehetnek hangulatjavító hatásúak is.
Forrás: Dr.Ulrich Strunz


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.