Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Így befolyásolja a jövő étkezési szokásait a koronavírus járvány

Az elkövetkező évek tíz étkezési, kulináris trendjeit gyűjtötte egybe a The Wall Street Journal. A jövőt persze nagyrészt a mostani világjárvány is komoly mértékben alakítja.

Csökkenő alkoholfogyasztás

Az alkoholfogyasztók egészségtudatosabb generációja fokozatosan Martinis, illetve az alacsonyabb alkohol tartalmú, illetve alkoholmentes italok felé fog fordulni. Gazdagabb lesz az aperitif kultúra, és a koktélok, a sörök és az alacsony ABV tartalmú borok kerülnek mindinkább előtérbe.

Megterítve. Fotó: pixabay.com

 

A családok gyakrabban fognak együtt főzni, együtt étkezni

A karantén sok család számára tette lehetővé, hogy esténként együtt étkezzenek, a gyerekek pedig együtt főzzenek szüleikkel. Amint a távmunka egyre elterjedtebb lesz, ez a kényszerből kialakult és begyakorolt rituálé is folytatódni fog, és egy egész generáció főzőtudományát fejleszti majd. Az America's Test Kitchen médiavállalat beszámolója szerint az elmúlt hónapokban megduplázódott a gyerek szakácskönyvek eladása; már most is sokkal több, a fiatal szakácsokra összpontosító mű van készülőben.

A regionalizmus diadala

Az európai konyha csillaga is lassan leáldozóban van Amerikában, és egyre inkább teret nyernek a különféle régiók különleges főztjei és bátor ételkoncepciói. Csak néhány példa, ilyen az észak-amerikai Asheville-ben található Eagle-i Benne étterem, amely az afrikai hatásokat érvényesíti az appalachi konyhában; vagy ilyenek azok a pop-up vacsorák, amelyeket a New York-i Junzi Kitchen készített, ahol is Lucas Sin séf együtt dolgozik séftársaival a kínai diaszpóra ételeinek elkészítésében.

Több funkciójú éttermek

A COVID-korszak üzleti forgatókönyveit követve az éttermek új módszereket fognak találni közönségük kibővítésére, megtartására. A szimpla étkeztetésen túl főző tanfolyamokat, borkóstolókat fognak tartani,a szakácsok pedig egyfajta kurátor szerepet töltenek majd be az ismeretek átadásában.

A nulla hulladék

Egyre inkább mainstream viselkedés lesz az úgynevezett „nulla hulladék” mentalitás felvállalása, a fogyasztók biológiailag lebomló csomagolást akarnak már, otthon komposztálnak, és olyan élelmiszerboltoktól, mint például az Imperfect Foods-tól vásárolnak, ahol hangsúlyt fektetnek arra, hogy a termék csomagolása valóban környezetbarát legyen.  Az olyan szervezetek, mint a Zero Foodprint és a Rethink várhatóan gyors növekedésnek indulnak majd.

Egyre nagyobb szerephez jutnak a zöldségek. Fotó: Pixabay

 

A növények uralkodnak majd

Az állati fehérjétől való elmozdulás nem csupán egy divat lesz csak, hanem sokkal inkább olyan kulturális jelenség, amely áthatja egész életünket. A növényi eredetű hús- és tejpótló élelmiszerek elszaporodnak majd. Elle Simone, az America's Test Kitchen ügyvezető igazgatója úgy látja, hogy egyre növekvő érdeklődés tapasztalható a tényleges zöldségek iránt, amelyek a Közel-Kelet és Kelet-India növényközpontú konyháját preferálják.

A heterogenitás lesz az új normalitás

Az éttermeket és az élelmiszer-márkákat a szakácsok, a vállalkozók és a vezetők minden eddiginél változatosabb csoportja fogja vezetni; tehetséges nők és színes bőrű emberek, akiket eddig kizártak a vezető pozíciókból kerülnek egyre inkább előtérbe. Hamarosan új ízek jönnek, ráadásul csőstül.

Az „organikus” -ról „regeneráló” -ra fogunk váltani

Mivel az „organikus” kifejezés egyre jobban fel fog hígulni, a környezetbarát fogyasztók helyette a „regeneratív” címkével rendelkező termékeket keresik majd: olyan módszerekkel termesztett és nevelt növényeket, amelyek javítják, helyreállítják, regenerálják a talajt, megfogják a szenet, ugyanakkor ösztönzik a biológiai sokféleséget.

Előtérbe került az etikus foglalkoztatás 

A farmtól az asztalig tartó forradalom az élelem termelésének etikájáról is szól. A továbbiakban a fogyasztók olyan éttermeket és márkákat keresnek majd, amelyek éppúgy törődnek embereikkel, mint az ételekbe kerülő összetevőkkel.

Hangulat és kényelem

A zűrös idők miatt egyre inkább az egyszerűbb dolgokra, régi receptekre fogunk vágyni, mind otthon, mind az éttermekben. Anna Polonsky, a Polonsky and Friends étterem-tervező cég alapítója elmondta, hogy hamarosan visszatérnek az abroszok az asztalokra, hangulatos szövetekkel, kézzel készített kerámiákkal. "A kaotikus világban minden a stabilitást célozza majd" – véli Anna.

Az írás a The Wall Street Journal hasábjain jelent meg. 


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.