Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Kedvencünk, a máj

Enni vagy nem enni, ez itt a kérdés. Mármint a belsőségek közül a májat. Tudvalévő ugyanis, hogy a máj a szervezet méreganyagainak kiszűrésére szolgáló szerv, és mint ilyen, nem biztos, hogy túlságosan egészséges.

Csirkemáj, Kép: tesco.hu

A vitát nem mi fogjuk eldönteni, mindenkinek magának kell állást foglalnia, melyik tábort gyarapítja, a májevőkét-e, vagy a májfogyasztást ellenzőkét. Nem elhanyagolható érv a májfogyasztás mellett annak vitamin- és vas tartalma. Mint oly sok minden az életben, itt is talán a mértékletesség a kulcsszó, hiszen elég valószínűtlennek tűnik, hogy komoly bajunk lenne attól, ha néha-néha eszünk egy kis resztelt májat, libamáj terrine-t vagy májgombócot. Se szeri, se száma a különböző májak elkészítési módjának, az ember a sok lehetőség között csak kapkodja a fejét, melyik legyen az a recept, amit elkészít, legyen szó csirke-, pulyka-, sertés-, marha- vagy borjúmájról. Az is érdekes, hogy sokan nem esznek meg bármilyen májat, aki szereti a kacsa- vagy libamájat, nem biztos, hogy a sertésmájra is vevő. Sőt láttunk már olyat is, aki a kacsamájért élt-halt, a libamájra rá sem tudott nézni. Őszintén szólva ez utóbbit csak irigyelhetjük, ha figyelembe vesszük a libamáj árát...

Melyikből mit készítsünk?

A legízletesebb - és legdrágább - mája a négylábúak közül a borjúnak van, ebből érdemes natúr májat készíteni, néhány perces sütés után el is készül az ízletes Marshall máj, ropogósra sütött szalonnakaréjjal, sült hagymával az igazi. A sertésmáj kevésbé nemes belsőség, szinte mindenhol hozzá lehet jutni, leggyakrabban rántani és resztelni szokás. A nyúlmáj is nagyon ízletes, beszerzése sajnos nem egyszerű feladat, ezért nem igazán elterjedt nálunk a fogyasztása.

Csirke- és pulykamájból bármit elkészíthetünk, igen népszerű bulikaja a mindenki által ismert baconbe tekert csirkemáj, isteni belőle a resztelt máj is, tehetjük tésztára feltétként, készülhet belőle pástétom ezerféle fűszerezéssel, tejszínes-mártásos ételek, egyszóval a szárnyasmájak tekintetében valóban csak a fantáziánk szab határt, mire is használjuk. A kacsa- és libamáj igazi ínyencség, igyekezzünk őket egyéb nemes alapanyagokkal körülvenni, a siker nem marad el. Nagy barátja a májnak a hagyma, a majoranna, a bors, használjuk fűszerezésre bátran ezeket.

Tippek a vásárláshoz és az elkészítéshez

Libamáj, Kép: pixabay.com

 

A friss máj színe minden esetben sötétvörös, kivételt képez természetesen a libamáj, hiszen az gyakorlatilag színtiszta zsír, nem várhatjuk el tőle, hogy vörös legyen. Ne vegyünk meg elszíneződött darabokat, se olyanokat, melyek szétmállni készülnek, vagy gyanús lében tocsognak a klasszikus pléhtálcában, amelyből zacskóba burkolt kezek oly villámgyorsan és ügyesen zuttyantják bele a kért adagot ugyanabba a zacskóba, ami az előző pillanatban még az eladó kezét takarta. Az egészséges májnak mindig határozott, éles széle van, ha "foszlásnak" indult, az vagy helytelen tárolásra, vagy arra utal, hogy az áru már nem friss. Útmutatás lehet a frissesség tekintetében a máj szaga is. Erős, már-már kellemetlen illatú májat sose vigyünk haza.

Vásárlás után a májat tegyük át porcelán tálba, semmiképp se nylon zacskóban tároljuk. Ha nem így teszünk, biztosak lehetünk benne, hogy már másnapra kellemetlen szagot fog árasztani. Legfeljebb egy-két napig tartsuk a hűtőben, minél előbb használjuk fel. Megmosni ilyenkor nem kell a májat, elég, ha közvetlenül felhasználás előtt tisztítjuk meg. Távolítsuk el róla a hártyákat, lehetőség szerint az ereket is. Ez nem mindig könnyű feladat, de érdemes vele megbirkózni, mert a bent maradt erek sütés közben könnyen összeránthatják az ételt.

A májat csak tálalás előtt sózzuk meg, közismert tény, hogy a só kivonja a nedvességet mindenből, így a májból is, szinte lehetetlen puha, omlós ételt varázsolni belőle, ha sütés előtt megsóztuk. Ne süssük túl, 5-10 perces főzés bőven elég, hacsak nem cipőtalpat készülünk gyártani.

Legyünk óvatosak, ha májat készítünk, mindig töröljük szárazra a darabokat, amennyire ez csak lehetséges, zsiradékkal találkozva művelhet galád dolgokat ugyanis, akár súlyos égési sérüléseket is okozva. A konyha kifestésére támadt hirtelen igény kisebb baj, mint az összeégett arc, kéz.


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.