Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Mindennapi édes mérgünk és kábítószerünk

Az egy főre jutó cukorfogyasztás világszerte az ötven évvel ezelőtti mennyiség háromszorosára nőtt. „Evolúciós értelemben új jelenség, hogy a nap huszonnégy órájában hozzájuthatunk a cukorhoz. Szervezetünk nincs erre berendezkedve" - mondta egy élelmezési szakértő a Food Inc. című Oscar-jelölt dokumentumfilmben.

 Agykutatók kimutatták, hogy a magas zsír- és cukortartalmú, valamint bizonyos szénhidrátokban gazdag élelmiszerek az agynak ugyanazt a régióját aktiválják, mint a kábítószerek, így nagy az esélye annak, hogy cukorfüggővé válunk. A diabétesz egyre inkább népbetegségnek számít.
A túlzott édességfogyasztás érzelmi problémákban is gyökerezhet. Az édesített élelem befolyásolja a stresszhormonok működését, és ideiglenes megnyugvást nyújthat. A finomított cukor feldobottságérzetet ad, ám hosszú távon depresszióra hajlamossá teheti az embert. Vannak kutatások, amelyek társadalmi méretekben korrelációt véltek felfedezni az egy főre jutó cukorfogyasztás emelkedése és a depressziós betegek számának növekedése között.

A cukrozott ételekkel és italokkal bevitt kalóriákat tápérték szempontjából gyakran nevezik „üres kalóriáknak”. A multik gyártósorairól legördülő készételekben állandó összetevő a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, többek közt ketchupba, salátaöntetbe, sajtba, mogyoróvajba, kólába adagolják. A fruktóz ugyanis kétszer olyan édes, mint a glukóz (ez a finomított cukor két eleme).
Éppen a fruktóz az, ami megkülönbözteti a cukrot más szénhidrátokban gazdag ételektől, mint például a kenyér vagy a burgonya, melyek lebomlás után glukózzá válnak. A kukoricaszirup és a cukor glukózként és fruktózként végzi emésztőrendszerünkben – írta a New York Times, amely egész oldalas cikket szentelt a témának.

 A glukóz feldolgozásában rendszerint a szervezet összes sejtje részt vesz, míg a fruktózéban csak a máj, amelyre így a cukorbevitel nagyobb terhet ró, mint a keményítőkből szerzett kalóriák. Mi több, ha túlzott mennyiségben és sűrű időközönként fogyasztunk cukrot, a máj zsírrá (palmitát zsírsavvá) alakítja a fruktózt. Ekkor alakul ki az inzulinrezisztencia: az inzulinérzékeny szövetek – máj, agy, izomszövet, zsírszövet – inzulin jelenlétében kevesebb glukózt tudnak csak felvenni, ami miatt a szokásosnál nagyobb inzulinmennyiségre van szükség, hogy az anyagcsere megfelelő mértékben menjen végbe. Ezt a hasnyálmirigyben lévő Langerhans-szigetek béta-sejtjei egy ideig képesek pótolni – csakhogy a megnövekedett inzulinszint elősegíti a tumorképződést.
Az ilyesfajta súlyos anyagcserezavarokat fő kockázati tényezőkként tartják számon a 2-es típusú diabétesz és szívelégtelenség kialakulásában. A 308 milliós lakosú Egyesült Államokban becslések szerint 75 millió az anyagcsere-rendellenességben szenvedők száma.

 Szakértők úgy látják, ebben a májon keletkező zsírszövet a ludas, ennek kialakulását pedig a cukorban dús étrenddel magyarázzák, habár a genetikai hajlam sem kizárható. A májban létrejövő palmitát növeli a koleszterinszintet is, ami szívbajt okozhat. A rákbetegségek 80 százaléka mutáció és környezeti hatás eredménye, melyek felgyorsítják, illetve utánozzák az inzulin működését a ráksejtekben, véli Lewis Cantley, a Harvard Egyetem professzora. Bár a magas inzulinszint rákkeltő hatását sokan vallják a szakemberek közül, a tudományos konszenzus jelenleg nem von egyértelmű egyenlőségjelet az inzulinrezisztenciát előidéző cukor és a rákos megbetegedés között.
K. L.

Duplájára nőhet
Magyarországon mintegy 700 ezer diagnosztizált cukorbeteg van, becslések szerint nagyjából ugyanennyien lehetnek azok, akiknél még nem azonosították a betegséget, s ugyancsak 700 ezer körüli azok száma, akiknek a vércukorértékei már emelkednek; ők a „cukorbetegség előszobájában” vannak – mondta el Jermendy György, a Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagja az MTI-nek.

 A szakember – aki Magyarországot képviselte Koppenhágában, a dán EU-elnökség keretében április végén tartott kétnapos európai diabétesz vezetői fórumon – utalt arra, hogy a cukorbetegek mintegy 90-95 százaléka a 2-es típusú, felnőtt- vagy időskori cukorbetegek körébe tartozik, számuk az utóbbi időben meredeken nő, és ez a tendencia várhatóan a jövőben is folytatódik. Ennek oka egyértelmű: helytelen életmód, helytelen táplálkozás s ezzel összefüggésben a testsúlygyarapodás. A dániai fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy itt az ideje tenni valamit, és visszaszorítani a cukorbetegséget. A kulcs a megelőzés, az elhízás elleni küzdelem – hangsúlyozta a szakember, aki kitért arra is, hogy a Magyar Diabetes Társaság 2011-ben kidolgozta a nemzeti diabéteszprogramot, de életbe lépéséhez és működtetéséhez jelentős anyagi forrásokra lenne szükség, s egyelőre nem tudni, ez honnan lesz meg. Cselekvés hiányában viszont a következő 20–25 évben világszerte, így Magyarországon is megkétszereződhet a cukorbetegek száma.
– kk –

forrás: Piac&Profit Magazin NHD melléklet 2012 május


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.