Alapvető elvárás az inzulinokkal szemben, hogy állandóan megfelelő vércukorszintet tudjon biztosítani, még étkezések esetén is, a lehető legkisebb ingadozásokkal. Előny az, ha rugalmasan tud alkalmazkodni a terápia a beteg életmódjához, nem okoz kórosan alacsony vércukor-értékeket és alkalmazása nem jár testsúlynövekedéssel. Ez azért is fontos, mert sok 2-es típusú cukorbeteg eleve testsúlytöbblettel küzd – mondta dr. Hermányi Zsolt, majd hozzátette 15 évvel ezelőttig főleg állati eredetű inzulinokat alkalmaztunk, amit szarvasmarhákból és sertésekből állítottak elő. Ezek gyakran okoztak allergiát és az is gond volt, hogy a cukorbetegek növekvő száma miatt már az előállítás is egyre nehézkesebbé vált.
Később a kutatómunkának köszönhetően sikerült olyan inzulint előállítani, ami genetikailag teljesen megegyezett az emberi inzulinnal, ezek a hagyományos (humán) inzulinok. Alkalmazásuknál gyakori a vércukorszint-ingadozás és a betegek testsúlynövekedést is tapasztalhatnak.
A diabetológus szerint e problémák kiküszöbölésére fejlesztették ki a modern inzulinokat, amelyek a hagyományos inzulinok korszerűbb változatai. A modern inzulinok hatása egyenletesebb, lényegesen kevesebb a túl alacsony vagy túl magas vércukorszint által okozott rosszullétek száma. Azt is megfigyelték, hogy a modern inzulinokkal a testsúlynövekedés lényegesen kisebb mértékű a hagyományos inzulinokhoz képest.