Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Vitamindilemmák

A tavaszi fáradtság, gyengeség hiányállapotra utal: a szervezet a tél folyamán felélte az ásványianyag- és vitaminkészletét, s nyomelemekből is pótlásra szorul a szervezet. Ilyenkor sokan még azok is a táplálékkiegészítők után nyúlnak, akik amúgy megelégszenek az egészséges táplálkozással. De miből mennyit kell, vagy lehet szedni az optimális hatás érdekében?

A szokásos tél végi vitaminpótláson túl – miután a hideg hónapokban a méreganyagokat is jobban elraktározzák a sejtek – egy intenzív méregtelenítő kúra sem felesleges a nyár közeledtével. De nem mindegy, hogy hogyan. A szervezet ugyanis úgy működik, mint egy hatalmas lombik. Keverednek benne az anyagok, és ahogyan a kémiai folyamatok kimenetele is függ az egyes molekulák kölcsönhatásától, a szervezetünkbe bevitt táplálékot, vitaminokat, nyomelemeket sem lehet csak önmagukban vizsgálni.

Mennyiség és arány

Régi dilemma – és a szakértők állásfoglalása sem egyértelmű a kérdésben –, hogy túladagolhatóak-e az egyes vitaminok, ásványi anyagok. Többek szerint a zsírban oldódó vitaminok árthatnak, míg mások úgy vélik, ez csak valószínűtlenül hatalmas mennyiségnél fordulhat elő. Egymáshoz viszonyított arányuk viszont mindenképpen befolyásolja a hasznosulásukat, így a szedésüknél inkább ez lehet a releváns kérdés, kevésbé a túladagolás. Az egyik vitamin túladagolása lényegében egy másik vitamin hiányát eredményezi, az egyes vitaminok és ásványi anyagok ugyanis segítik, vagy épp ellenkezőleg, akadályozzák egymást abban, hogy megfelelő módon beépüljenek a sejtekbe.

A cink, a réz és a vas például szoros kölcsönhatásban állnak. A cink csökkenti a gyulladást, és növeli a fehérvérsejtek termelődését, ami a fertőzések ellen védi a szervezetet, de 30 milligrammnál több bevitel már hatással lehet a szervezet vas- és rézanyagcseréjére. A sok cink akadályozza ezek felszívódását, emiatt romlik az immunrendszer, szívelégtelenség és vérszegénység alakulhat ki. A túl sok vassal sem csak az a gond, hogy csökkenti a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, könnyebben szaporodnak el a kórokozó baktériumok, hanem hogy rontja a réz és a cink hasznosulását.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a szervezet csak a kétértékű vasat tudja hasznosítani, amelynek felszívódását a C-vitamin és a folsav segíti. Az öregedési folyamatokat gátló E-vitamin hatását pedig a vas akadályozza, így együttszedésüket nem ajánlják a szakemberek.

Önmagában a „csontvédő” kalciummal sem érhető el a kívánt hatás: szervezetünk egyik legfontosabb ionja ugyanis megfelelő dózisú magnézium, bór és D3-vitamin nélkül nem jól hasznosul, sőt torzulásokat okozhat.


Veszélyes vitaminok?

A vízben oldódó vitaminokat nem lehet túladagolni – a felesleges mennyiség ugyanis a vizelettel távozik –, a zsírban oldódókról ugyanezt nem állíthatjuk. Az előbbi csoportba tartozók – a C-vitamin, a B-vitamin-csoport, a biotin – utánpótlásáról naponta kell gondoskodnunk, a zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitamint azonban a szervezet elraktározza. Felhalmozódásuk pedig mérgezést okozhat, igaz, toxikus hatásuk nagyon eltérő mértékű, a K-vitamin túladagolásának következménye pedig nem is ismert.

A májban raktározódó szem- és hámvédő A-vitaminból nem szabad sokat enni: a „bőség” fejfájást, bőrhámlást, a csontok elváltozását, vesebántalmakat és ízületi fájdalmakat okozhat. A napi szükséglet mindössze 800–1000 mikrogramm, és mivel könnyen túladagolható, a vitamin önmagában egyre kevesebb termékben fordul elő. Béta-karotin szedését szokták javasolni helyette, amelynek révén a szervezet képes A-vitamint előállítani. A természetes kivonatú A-vitamint érdemes megfelelő mennyiségű E-vitaminnal, C-, D- valamint a B-vitaminok teljes skálájával „párosítani”.

Bár a szervezet elraktározza, az E-vitamin még nagy dózisban is csak kevéssé toxikus. Ajánlott napi mennyisége felnőttek számára 12 milligramm, de a dohányosoknak vagy stresszes életet élőknek 18 milligrammot javasol a HáziPatika.com.

A napfényben lévő és ilyenkor tavasszal a szervezet által áhított D-vitamin – nélküle sem a kalcium, sem a foszfor nem szívódik fel – túladagolása is kellemetlen tünetekkel járhat: hányás, bőrviszketés, étvágytalanság. Tartósan elégtelen bevitelének viszont fontos szerepe lehet a csontritkulásban.

Kombinálva

A multivitamin-készítményeket gyártók a szerek összeállításánál általában figyelembe veszik, hogy egy-egy vitaminból és ásványi anyagból az egészséges és megfelelően táplált szervezetnek milyen mennyiségre van szüksége, s hogy az egyes komponensek aránya is megfelelő legyen. Ezek fogyasztása biztosan nem jár káros hatással. Az „RDA”-adat – a nemzetközileg javasolt napi adag – mellett azonban érdemes figyelembe venni azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják egy ember napi vitaminszükségletét. Ezek: a kor, az életmód, a szervezet igénybevétele, s persze az sem mindegy, hogy nőről vagy férfiról van-e szó.

Természetes fáradtságűzők

  • Fokhagyma: lúgosító hatású, jódban, kénben, foszforban és kalciumban gazdag, és bőven tartalmaz C-vitamint is. Erős antibakteriális és immunerősítő hatása van.
  • Grépfrút, kivi: magas az ásványianyag-tartalmuk, és több bennük a C-vitamin, mint a citromban vagy a narancsban. Zsírbontó enzimjeik jó kiegészítői a tisztító- és fogyókúráknak is.
  • Jégsaláta: magas a vastartalma, így a vérszegénység megelőzésére is kiváló, emellett egyéb nyomelemekben és rostokban is gazdag.
  • Póréhagyma: vértisztító, pozitív hatású a légzőszervrendszerre és a májra. Értékes rostanyagán kívül tartalmaz még béta-karotint, C-vitamint, vasat, kalciumot és foszfort is.
  • Savanyú káposzta: igen magas a C-vitamin-tartalma, gyakorlatilag az egyetlen olyan C-vitamin-forrás, amely egész évben rendelkezésünkre áll.


Forrás: Sulinet

A génektől is függ

Genetikai felépítésünk nemcsak a megjelenésünket és a tulajdonságainkat befolyásolja, hanem testünk működését is. Ezért fordulhat elő, hogy egyesek kolbászt ehetnek szalonnával, mégsem emelkedik a koleszterinszintjük, míg mások szigorú diétával sem tudják alacsonyan tartani vérzsírszintjüket. Vannak olyanok is, akik ropit majszolhatnak sós mogyoróval, mégsem lesz magas a vérnyomásuk, és akadnak, akiknek már a kombináció hallatán is felmegy – írja hírlevelében a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). Egy új tudományág, a nutrigenomika azt vizsgálja, hogy a tápanyagok hogyan hatnak a DNS-re, a fehérjékre és az anyagcsere-folyamatokra, vagyis hogy az egyes ember miből és mennyit ehet ahhoz, hogy a genetikai felépítésének megfelelő táplálkozással legyen képes befolyásolni a betegségek kialakulását. Jose M. Ordovas, aki legelőször kezdte kutatni a nutrigenomikát, úgy véli, minél fiatalabb korban ismerjük meg az egyén genetikai felépítését, annál előbb tudjuk táplálkozását helyes irányba terelni, így akár az elsődleges megelőzés eszközévé is válhat a tudományág, amelynek eddigi kutatási eredményeit felhasználva az élelmiszeripar már „egyénre” szabott táplálékok gyártásával kísérletezik. E funkcionális élelmiszerek közös jellemzője, hogy az egészségre jótékony hatást fejtenek ki. Az egyéni tulajdonságokat figyelembe vevő étrend kialakítására azonban várni kell, a hatásmechanizmus felderítése és ennek átültetése a gyakorlatba még csak a kezdeti lépéseknél tart – állítja a szövetség márciusi hírlevele.

A krónikus betegségek és a rendszeresen szedett gyógyszerek is módosíthatják az egyes vitaminokból vagy nyomelemekből ajánlott mennyiséget. Ilyen esetben vitaminkúra előtt mindenképpen érdemes a kezelőorvossal konzultálni.

A vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó „bogyók” nem csodaszerek, nem helyettesítik a változatos és egészséges táplálkozást. Mégis szükség van rájuk, mivel a mai zöldségek és gyümölcsök kevesebb hasznos anyagot tartalmaznak.

A készételekben lévő mesterséges színezékek, aromák és tartósítószerek negatív hatását is a plusz táplálékkiegészítőkkel kell semlegesíteni.

A cikk a Piac & Profit magazin 2011 májusi számának NHD mellékletében jelent meg.  


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.