Életforma.hu

GASZTRO

5 gazdaságos és finom ételmentő recept az ünnepek utánra

Maradt egy kis mákod? Netán árválkodik egy-két szikkadt süteményed vagy kalácsdarabod a konyhában? Nem fogyott el az összes pulykahús? Bede Róbert öt szuper receptet ajánl, amihez felhasználatod a maradékot, így nem veszik kárba az étel, és új recepteket is kipróbálhatsz!

Bede Róbert öt ételmentő receptet ajánlj azoknak, akiknél maradt otthon a karácsonyi trakta után egy kis hús, zöldség, vagy éppen szikkadt kalács, vagy más sütemény, és némi csokoládé.

Az ünnepekre készülve képesek vagyunk túlzásokba esni. Szeretjük megmutatni, mennyi ínycsiklandó ételt tudunk elkészíteni. A kiváló minőség mellett a brutális mennyiség is a karácsonyi asztal jellemzője, nem sporólunk,

még akkor sem, ha az élelmiszerárak már indokolnák a takarékoskodást. A tudatos vásárlás és fogyasztás érdekében a Provident Bede Róbert mesterszakács segítségével összegyűjtött öt egyszerű ételmentő ötletet, amelyekkel a megmaradt sült húsokból, de akár még a kiszáradt bejgliből is új fogásokat készíthetünk.

Bede Róbert ételmentő receptjei nagyon hasznosak lesznek a következő napokban!

Az ételpazarlás sajnos nem csak a karácsonyi időszakra jellemző. A magyar vendéglátáshoz hozzátartozik, hogy nem ürülhetnek ki a tálak, mindig sokkal több ételt készítünk, mint ami indokolt lenne. A jelentősen megnövekedett élelmiszerárak miatt viszont nem mindegy, hogy mi történik a megmaradt fogásokkal.

A Provident ügyfelei körében végzett kutatás azt mutatta, hogy a magyarok jelentős része - a szórakozás és a ruházkodás mellett - az élelmiszeren kíván leginkább sprórolni, hogy fedezni tudja a megemelkedett megélhetési költségeit. A pazarlás visszaszorításával a háztartások tízezreket spórolhatnának meg, ezért fontos, hogy minden megmaradt étel hasznosuljon valamilyen formában. A költségek mellett az élelmiszerek előállításának környezetkárosító hatása is folyamatosan fokozódik, ezért bolygónk védelme szempontjából egyre fontosabbá válik a az ételmaradékok újrahasznosítása. A fejlett országokban évente 105 kilogramm élelmiszerhulladék jut egy

lakosra.

Az ünnepek alatt sokkal több élelmiszerhulladék keletkezik, mint az év más időszakában, ezért is indítottunk útjára egy ételmentő programot, amelynek első lépéseként Bede Róbert séf segítségével szeretnénk 5 tippet adni arra, hogy egy kis kreativitással, miként alakíthatóak át a karácsonyi maradékok ízletes fogásokká. Fontos, hogy kiálljunk a tudatos vásárlás és fogyasztás mellett, ezzel is esélyt teremtve egy jobb életre

– mondta Pálfalvi Márta, a Provident Zrt. kommunikációs igazgatója.

„Egyetértek a Provident kezdeményezésével: szerintem is fontos, hogy a lehető legkevesebb élelmiszer végezze a kukában. Ez az igény valójában nem újkeletű, nagyanyáink még számos olyan receptet ismertek és használtak, amelyek a megmaradt ételekre épültek. Ezeket szeretnénk most feleleveníteni, újra visszahozni a köztudatba, így segíteni a magyar háziasszonyoknak” – magyarázta Bede Róbert mesterszakács

Ételmentő receptek, melyek Bede Róbert séf receptjei:

Savanyúkáposzta saláta almával, lilahagymával

A meg nem főzött, kimaradt savanyúkáposztából és almából.

Hozzávalók: 30 dkg savanyúkáposzta, 2 db alma, 2 fej lilahagyma, 6-8 vékony szelet húsos szalonna, vagy sonka, 1 evőkanál reszelt torma, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál fehérbor ecet, 1 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál olaj, só, őrölt kömény, őrölt bors.

A maradék káposztát alaposan megmossuk, majd kissé átvágjuk. A cukrot, sóval, ecettel, fűszerekkel összekeverem,felöntöm az olajjal, és a szeletelt almával, lilahagymával illetve káposztával alaposan egybeforgatom. Ízesítem mustárral, tormával. Külön sült szalonnával, vagy sonkával tálalom.

Sült húsos tésztakosár, zöldség-gyümölcs raguval

Maradék sertés, vagy pulyka sült kicsit megpuhult, maradék gyümölcs, illetve fel nem használt zöldségek.

Hozzávalók: (tészta 20-23 cm-s forma) 25 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 1 db tojás, 1 evőkanál tej.  20 dkg maradék hideg sült, 3 db tojás, 3 dl tejszín, 15 dkg maradék vegyes reszelt sajt,

só, őrölt bors, őrölt szerecsendió. 1 db alma, 1 db körte, 2-3 db mandarin, 2 db narancs, 2-3 db szilva, 1 db sárgarépa, fél zellergumó, 1 db cukkíni, 1 db vöröshagyma, 1 db erős paprika, kevés gyömbér, só, őrölt bors, kristálycukor, balzsamecet, vaj.

Összeállítjuk a tésztát. A vajat, csipet sót, kevés cukrot a tojással liszttel elkezdjük összedolgozni, majd hozzáadjuk a tejet és sima tésztává gyúrjuk. Hűtőben pihentetjük, majd 3 mm vékonyra nyújtva beletesszük a tésztaformába, megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben 20 perc alatt "vakra" sütjük, majd a papírt és súlyt eltávolítva, további 10 percre visszatesszük a sütőbe.

Az apróra darabolt maradék sültünket elterítjük a tésztán leöntjük a fűszerezett tejszín és felvert tojások keverékével, megszórjuk a reszelt sajttal, majd szilárdulásig sütjük. Kevés vajban fél evőkanálnyi kristálycukrot karamellizálunk, rátesszük a nagyon apróra darabolt hagymát, répát, zellert, felöntjük narancslével. Mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Ezután tegyük bele a többi kicsit nagyobbra vágott zöldséget, gyümölcsöt, fűszerezzük gyömbérrel, borssal, ízesítsük sóval, erős paprikával, balzsamecettel. Pároljuk még kb. 25-30 percig, majd külön tálkában (akár hidegen is) kínáljuk a tésztakosarunk mellé.

A tortanyalóka (vagy angolul pop cake) jó ételmentő recept (Foto: Pexels.com)

Tortanyalóka

Csokoládés, vagy valamilyen vajkrémes szikkadt tortamaradék.

Hozzávalók: 5-6 szelet csokitorta, 20 dkg tortabevonó, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál keményebb lekvár, esetleg 1 evőkanál maradék semleges ízű sajtkrém(mascarpone), 1 db

narancs, fahéj, szerecsendió, kardamom, néhány hurkapálca. A sütemény alaposan morzsoljuk össze kézzel, majd gyúrjuk bele a többi hozzávalót is ízlés szerint. Ízesítsük reszelt narancshéjjal, vagy kedvünk szerint akár szerecsendióval, kardamommal. Formázzunk golyókat belőle, majd alaposan hűtsük le. A golyókba szúrjunk pálcikát és forgassuk meg az olvasztott tortabevonóban. Hagyjuk megdermedni. (Lehet, hogy kissé nagy felfordulás kerekedik a konyhában, viszont garantáltan leköthetjük az ünnep alatt az élénk, huncut és vidám gyerekeket:))

Bundázott rizsgombócok

Maradék rizs, vagy rizi-bizi, esetleg fel nem használt sonka, vagy zöldség.

Hozzávalók: 30 dkg párolt rizs vagy rizi-bizi, 20 dkg vegyes gyökérzöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, esetleg karalábé), 2 csomag petrezselyem 1 db főtt tojás, 5 dkg reszelt sajt, 3 db nyers tojás, 5 dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, 0.5 l olaj, 4-5 db csemege uborka, 1 doboz hámozott darabolt paradicsom, 1 evőkanál méz, balzsamecet, só, őrölt bors, maradék hús vagy csontleves.

A megmaradt párolt rizst az apróra vágott zöldségekkel kevés maradék húsleves és víz keverékében főzzük nagyon puhára, majd hűtsük le. Reszeljünk hozzá egy főtt tojást és sajtot, szórjunk bele vágott petrezselymet, majd formázzunk gombócokat a rizsből. (Maradék sonkával, aprított sülttel akár tölteni is lehet) Lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatva bundázzuk, majd közepesen forró olajban süssük aranybarnára. Az esetlegesen megmaradt paradicsomlevet, vagy konzervet csemege uborkával, petrezselyemmel, kevés mézzel, balzsamecettel alaposan pürésítsük, sózzuk, borsozzuk. Ezt az öntetet is kínálhatjuk a rizsgombócok mellé.

Mákos-diós "máglyarakás"

Maradék bejgli és alma.

Hozzávalók: Fél-fél rúd mákos és diós bejgli, 5 dl tej, 3 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 3 db alma, 5 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 15 dkg baracklekvár, 1 evőkanál rum, őrölt fahéj, porcukor.

A tojások sárgáját a cukor felével habosra keverjük, majd hozzáöntjük a meleg tejet, kikeverjük. Ezzel az öntettel áztassuk át a darabolt bejgliket, melyekből tegyünk egy réteget vajazott morzsázott sütőformába. Ezt a sort terítsük be vajban fonnyasztott, fahéjjal szórt, szeletelt almával, majd helyezzük el rajta a megmaradt áztatott bejgli darabokat. Locsoljuk meg rummal kikevert baracklekvárral, és közepesen forró sütőben süssük kb 30 percet. Ez idő alatt a tojásfehérjéből, a maradék cukorral verjünk kemény habot és kenjük el egyenletesen a kissé lehűtött "tészta" tetején. Szórjuk porcukorral, majd kb. 15 perc alatt 180 fokos sütőben pirítsuk meg.

További ételmentő receptek itt:


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.