Életforma.hu

GASZTRO

5 szuper kaja recept -képekkel

Biztosan találnak néhány csemegét az alábbi receptek között! Az olykor szokatlan hozzávalók garantálják a különleges, ugyanakkor könnyű végeredményt. 

Friss saláta libamájjal, mézes mustáros öntettel

Hozzávalók: friss vegyes vágott zöldség és saláta ízlés szerint (rukkola, lollo rosso, jégsaláta, paradicsom stb.), pecsenyelibamáj, kolozsvári füstölt húsos szalonna, méz, mustár, durvára őrölt bors, pici víz.

Elkészítése: a csíkokra vágott libamájat és füstölt szalonnát serpenyőben nagyon gyorsan átsütjük. A tányérra halmozott zöldek mellé tesszük a szalonnás libamájat. A salátához a mézből, mustárból, borsból kevés vízzel elkevert, sóval ízesített mártást adjuk öntetként. 

Szárnyasraguleves

Hozzávalók: fél kiló pulykamellfilé, 15 deka gomba, 2 sárgarépa, 1 deci tejszín, só, bors, tárkony, liszt a sűrítéshez.

Elkészítése: a pulykamellet 1x1 centis kockákra vágjuk, és hasonló méretűre daraboljuk a gombát és a répát is. Amikor a hús megfehéredett, megsózzuk, borsozzuk, tárkonnyal, megszórjuk, stauboljuk (megszórjuk liszttel), összekeverjük, majd alaplével felöntjük annyira, hogy még jó sűrű legyen. Amikor a hús megpuhult, tejszínnel dúsítjuk, kevés citrommal pikáns ízt adhatunk neki.

Babos káposzta

Hozzávalók: fél kiló marhalábszár, 1 kiló savanyú káposzta, negyed kiló vesebab, 2 fej vöröshagyma, paradicsom, paprika, őrölt pirospaprika, só, bors, kömény.

Elkészítése: a babot sós vízben feltesszük főni. A marhapörköltet a szokásos módon elkészítjük - a hagymát lepirítjuk, a tűzről levéve megszórjuk őrölt pirospaprikával, adhatunk hozzá paradicsomot, paprikát, hozzárakjuk a húst, megsózzuk, a fűszerekkel ízesítjük, lefedjük, ha kell, kicsit fölöntjük -, s amikor a pörkölt majdnem kész, belerakjuk a finomra vágott savanyú káposztát, a kifőzött vesebabot, és rövid ideig még együtt főzzük. Tejföllel és kaporlevéllel díszítve tálaljuk. 

Zöldfűszeres csirkemellcsíkocskák

Hozzávalók: 2 csirkemellfilé, 4 pita (készen kapható), zöldfűszerek, kevés olíva és Worchester-mártás, só ízlés szerint, 2 deci tejföl, 2-4 gerezd fokhagyma.

Elkészítése: a csirkemellfilét ujjnyi csíkokra vágjuk, sütés előtt zöldfűszerekkel - ez lehet bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring, ízlés szerint, akár külön-külön is -, olívaolajjal, pici sóval és Worchester-mártással készített gyorspácba tesszük. Személyenként egy-egy készen kapható pitát négy részre vágunk, a szeleteket körben a tányérra helyezzük, fokhagymás tejföllel meglocsoljuk, majd a megsütött csirkemellcsíkokat középre halmozzuk. Adhatunk mellé külön is sóval, fokhagymával fűszerezett tejfölt.

Rosé kacsamell aszaltszilvamártással

Hozzávalók: két kacsamell, egy bögre rizs, 2 tojás, kevés liszt, só, bors ízlés szerint, fűszerek a páchoz, személyenként 6-10 darab magozott aszalt szilva, méz, őrölt fahéj, kevés vörösbor.

Elkészítése: a zsályás, rozmaringos, fokhagymás olajban három-négy napig pácolt kacsamellet rostlapon egészben kisütjük, ízlés szerinti ideig. A főtt rizst a tojással összekeverjük, ha szükséges, pici lisztet teszünk hozzá, sóval, borssal ízesítjük, golyókat formázunk belőle, majd ezeket lelapítjuk, és kisütjük a rostlapon, vagy serpenyőben, kevés olajban. Az aszalt szilvát olajon vagy vajon hevítjük, mézet teszünk hozzá, megszórjuk fahéjjal. Amikor a méz karamellizálódott, fölöntjük annyi vörösborral, hogy ellepje, pár pillanatig forraljuk vele, és egy pici keményítővel sűrítjük. A tányéron a rizslepény mellé rendezzük a fölszeletelt kacsamellet, aszaltszilvamártással díszítjük. 

A képeken szereplő ételek a budaörsi Berger étteremben készültek. 

Fotó: Fényes Gábor

A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008/01. számában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.