Friss saláta libamájjal, mézes mustáros öntettel
Hozzávalók: friss vegyes vágott zöldség és saláta ízlés szerint (rukkola, lollo rosso, jégsaláta, paradicsom stb.), pecsenyelibamáj, kolozsvári füstölt húsos szalonna, méz, mustár, durvára őrölt bors, pici víz.
Elkészítése: a csíkokra vágott libamájat és füstölt szalonnát serpenyőben nagyon gyorsan átsütjük. A tányérra halmozott zöldek mellé tesszük a szalonnás libamájat. A salátához a mézből, mustárból, borsból kevés vízzel elkevert, sóval ízesített mártást adjuk öntetként.
Szárnyasraguleves
Hozzávalók: fél kiló pulykamellfilé, 15 deka gomba, 2 sárgarépa, 1 deci tejszín, só, bors, tárkony, liszt a sűrítéshez.
Elkészítése: a pulykamellet 1x1 centis kockákra vágjuk, és hasonló méretűre daraboljuk a gombát és a répát is. Amikor a hús megfehéredett, megsózzuk, borsozzuk, tárkonnyal, megszórjuk, stauboljuk (megszórjuk liszttel), összekeverjük, majd alaplével felöntjük annyira, hogy még jó sűrű legyen. Amikor a hús megpuhult, tejszínnel dúsítjuk, kevés citrommal pikáns ízt adhatunk neki.
Babos káposzta
Hozzávalók: fél kiló marhalábszár, 1 kiló savanyú káposzta, negyed kiló vesebab, 2 fej vöröshagyma, paradicsom, paprika, őrölt pirospaprika, só, bors, kömény.
Elkészítése: a babot sós vízben feltesszük főni. A marhapörköltet a szokásos módon elkészítjük - a hagymát lepirítjuk, a tűzről levéve megszórjuk őrölt pirospaprikával, adhatunk hozzá paradicsomot, paprikát, hozzárakjuk a húst, megsózzuk, a fűszerekkel ízesítjük, lefedjük, ha kell, kicsit fölöntjük -, s amikor a pörkölt majdnem kész, belerakjuk a finomra vágott savanyú káposztát, a kifőzött vesebabot, és rövid ideig még együtt főzzük. Tejföllel és kaporlevéllel díszítve tálaljuk.
Zöldfűszeres csirkemellcsíkocskák
Hozzávalók: 2 csirkemellfilé, 4 pita (készen kapható), zöldfűszerek, kevés olíva és Worchester-mártás, só ízlés szerint, 2 deci tejföl, 2-4 gerezd fokhagyma.
Elkészítése: a csirkemellfilét ujjnyi csíkokra vágjuk, sütés előtt zöldfűszerekkel - ez lehet bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring, ízlés szerint, akár külön-külön is -, olívaolajjal, pici sóval és Worchester-mártással készített gyorspácba tesszük. Személyenként egy-egy készen kapható pitát négy részre vágunk, a szeleteket körben a tányérra helyezzük, fokhagymás tejföllel meglocsoljuk, majd a megsütött csirkemellcsíkokat középre halmozzuk. Adhatunk mellé külön is sóval, fokhagymával fűszerezett tejfölt.
Rosé kacsamell aszaltszilvamártással
Hozzávalók: két kacsamell, egy bögre rizs, 2 tojás, kevés liszt, só, bors ízlés szerint, fűszerek a páchoz, személyenként 6-10 darab magozott aszalt szilva, méz, őrölt fahéj, kevés vörösbor.
Elkészítése: a zsályás, rozmaringos, fokhagymás olajban három-négy napig pácolt kacsamellet rostlapon egészben kisütjük, ízlés szerinti ideig. A főtt rizst a tojással összekeverjük, ha szükséges, pici lisztet teszünk hozzá, sóval, borssal ízesítjük, golyókat formázunk belőle, majd ezeket lelapítjuk, és kisütjük a rostlapon, vagy serpenyőben, kevés olajban. Az aszalt szilvát olajon vagy vajon hevítjük, mézet teszünk hozzá, megszórjuk fahéjjal. Amikor a méz karamellizálódott, fölöntjük annyi vörösborral, hogy ellepje, pár pillanatig forraljuk vele, és egy pici keményítővel sűrítjük. A tányéron a rizslepény mellé rendezzük a fölszeletelt kacsamellet, aszaltszilvamártással díszítjük.
A képeken szereplő ételek a budaörsi Berger étteremben készültek.
Fotó: Fényes Gábor
A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008/01. számában jelent meg.