Életforma.hu

GASZTRO

6 szuper burgonyás étel!

Amíg nem érkezik el az igazi primőrzöldségek ideje, addig marad a "jó öreg krumpli", amit talán már kicsit unhatunk is. Ha sokan már kifogytak az ötletekből, most segítünk néhány recepttel, hogy a zsákok alján lévő burgonyamaradékokat miként használjuk fel. Íme!

FETASAJTOS RAKOTT KRUMPLI

Hozzávalók: 2 kg krumpli, 1 szál kolbász, 1 tömb feta sajt, 3 nagy fej vöröshagyma, 5 dl főzőtejszín, só, vaj.

Elkészítése: A krumplit meghámozzuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, belekarikázzuk a krumpli felét, hogy az alját betakarja, ráteszünk egy sor hagymaszeletet és leöntjük kb. 2 deci tejszínnel. Rákarikázzuk a kolbászt és befedjük a feta-sajtszeletekkel. Erre rakjuk a maradék krumplit, leöntjük a maradék tejszínnel, és megsózzuk. Letakarjuk fóliával, és 200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük, majd a fóliát levesszük róla, és kissé megpirítjuk a tetejét.

SÁRGARÉPÁS BURGONYALEVES

Hozzávalók: 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg burgonya, 35 dkg sárgarépa, 2 dkg vaj, 1 l zöldségleves (kockából), 1,5 dl tejföl, só, bors.

Elkészítése: A vörös- és fokhagymát apróra felkockázzuk. A meghámozott burgonyát és sárgarépát feldaraboljuk. A felhevített vajon a kétféle hagymát rövid ideig pirítjuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a sárgarépát, majd gyakori kevergetés mellett 4 percig pároljuk. A levessel felöntjük, majd fedő alatt, közepes hőfokon a forrástól számított kb. 15 percig főzzük. 4 evőkanálnyi zöldséget kiemelünk, és félretesszük, a többit összeturmixoljuk. Sóval, borssal ízesítjük, belekeverjük a tejföl 3/4-ed részét, majd tányérokba merjük. Adagonként elosztva rákanalazzuk a maradék tejfölt, és beleszórjuk a félretett zöldségeket.

GOMBÁS TARHONYÁVAL TÖLTÖTT BURGONYA

Hozzávalók: 15 dkg sajt, 3 dkg vaj, 2 dl tejföl, 10 dkg gomba, 12 szem burgonya, 1 pohár tarhonya, kevés olaj, kevés fűszerpaprika.

Elkészítése: A burgonyákat megmossuk, megtisztítjuk, kettévágjuk és egy kiolajozott tepsibe téve sütőben megsütjük. A sütőből kivéve kikaparjuk a közepüket (ezt a krumplik köré halmozhatjuk). A tarhonyát megpárolunk kevés olajban, külön megpároljuk a gombát paprikás lében, és mikor mindkettő puha, összevegyítjük. Ezzel

GOMBÁS RAKOTT CSIBEHÚS

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 konyhakész csirke, só, bors, 4 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem zöld, 2 dl tejföl.

Elkészítése: A krumplit sós vízben héjában megfőzzük, majd meghámozzuk. A csirkét 8 részre daraboljuk. Sózzuk, borsozzuk, és a felforrósított olajon körös-körül megsütjük, kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt olajban megpirítjuk a felaprított hagymát és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a tejfölt. Egy kivajazott tepsibe elterítjük a felkarikázott krumpli felét, és kissé megsózzuk. Rárakjuk a csirkedarabokat, meglocsoljuk a tejfölös gomba felével, befedjük a maradék krumplival, majd erre kerül a maradék tejfölös gomba. Alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőben, közepesnél kisebb lánggal 45 percig sütjük.

HÚSPÓTLÓ BURGONYAFÁNK

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 tojás, 1 nagyobb fej vöröshagyma, liszt, kb. 4 dl olaj, só, bors.

Elkészítése: A meghámozott nyers burgonyát lereszeljük. A finomra vágott hagymát kevés olajon sárgára pirítjuk. Tálban összekeverjük a burgonyát a hagymával, a tojással, sózzuk, borsozzuk, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuskatészta sűrűségű legyen. Serpenyőben megforrósítjuk az olajat, a masszából evőkanálnyi mennyiséget szaggatunk bele, és pirosra sütjük.

BURGONYÁS TORTA

Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 6 szelet könnyen olvadó sajt (trappista, ementáli), 1 csokor petrezselyem, 1--1 ek. szárított majoránna, kakukkfű és oregano, 2 dkg vaj, só.
Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk és nagyon vékony karikákra vágjuk. Hideg vízben áztatjuk öt percig, majd lecsöpögtetjük és szárazra töröljük. A sajtot kis darabokra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, leszárítjuk, apróra vágjuk, beleszórjuk a szárított zöldfűszereket, és csipetnyi sót keverünk hozzá. Egy kb. 22 cm átmérőjű tálat kibélelünk benedvesített sütőpapírral. Erre tesszük egymás után a rétegeket: a burgonyakarikákat, amelyeket megszórunk fűszerkeverékkel, majd sajtdarabokkal. Burgonyával fejezzük be a rétegezést és a tetejére morzsoljuk a vajat. Lefedjük alufóliával, és kb. 40 percig, 180 fokra előmelegített sütőben sütjük. Ha letelt az idő, ellenőrizzük, mennyire sült meg a burgonya -- akkor jó, ha simán belecsúszik a villa. Fólia nélkül pár percre visszatesszük a sütőbe, hogy a teteje is megpiruljon.

Jó étvágyat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.