FETASAJTOS RAKOTT KRUMPLI
Hozzávalók: 2 kg krumpli, 1 szál kolbász, 1 tömb feta sajt, 3 nagy fej vöröshagyma, 5 dl főzőtejszín, só, vaj.
Elkészítése: A krumplit meghámozzuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, belekarikázzuk a krumpli felét, hogy az alját betakarja, ráteszünk egy sor hagymaszeletet és leöntjük kb. 2 deci tejszínnel. Rákarikázzuk a kolbászt és befedjük a feta-sajtszeletekkel. Erre rakjuk a maradék krumplit, leöntjük a maradék tejszínnel, és megsózzuk. Letakarjuk fóliával, és 200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük, majd a fóliát levesszük róla, és kissé megpirítjuk a tetejét.
SÁRGARÉPÁS BURGONYALEVES
Hozzávalók: 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg burgonya, 35 dkg sárgarépa, 2 dkg vaj, 1 l zöldségleves (kockából), 1,5 dl tejföl, só, bors.
Elkészítése: A vörös- és fokhagymát apróra felkockázzuk. A meghámozott burgonyát és sárgarépát feldaraboljuk. A felhevített vajon a kétféle hagymát rövid ideig pirítjuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a sárgarépát, majd gyakori kevergetés mellett 4 percig pároljuk. A levessel felöntjük, majd fedő alatt, közepes hőfokon a forrástól számított kb. 15 percig főzzük. 4 evőkanálnyi zöldséget kiemelünk, és félretesszük, a többit összeturmixoljuk. Sóval, borssal ízesítjük, belekeverjük a tejföl 3/4-ed részét, majd tányérokba merjük. Adagonként elosztva rákanalazzuk a maradék tejfölt, és beleszórjuk a félretett zöldségeket.
GOMBÁS TARHONYÁVAL TÖLTÖTT BURGONYA
Hozzávalók: 15 dkg sajt, 3 dkg vaj, 2 dl tejföl, 10 dkg gomba, 12 szem burgonya, 1 pohár tarhonya, kevés olaj, kevés fűszerpaprika.
Elkészítése: A burgonyákat megmossuk, megtisztítjuk, kettévágjuk és egy kiolajozott tepsibe téve sütőben megsütjük. A sütőből kivéve kikaparjuk a közepüket (ezt a krumplik köré halmozhatjuk). A tarhonyát megpárolunk kevés olajban, külön megpároljuk a gombát paprikás lében, és mikor mindkettő puha, összevegyítjük. Ezzel
GOMBÁS RAKOTT CSIBEHÚS
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 konyhakész csirke, só, bors, 4 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem zöld, 2 dl tejföl.
Elkészítése: A krumplit sós vízben héjában megfőzzük, majd meghámozzuk. A csirkét 8 részre daraboljuk. Sózzuk, borsozzuk, és a felforrósított olajon körös-körül megsütjük, kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt olajban megpirítjuk a felaprított hagymát és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a tejfölt. Egy kivajazott tepsibe elterítjük a felkarikázott krumpli felét, és kissé megsózzuk. Rárakjuk a csirkedarabokat, meglocsoljuk a tejfölös gomba felével, befedjük a maradék krumplival, majd erre kerül a maradék tejfölös gomba. Alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőben, közepesnél kisebb lánggal 45 percig sütjük.
HÚSPÓTLÓ BURGONYAFÁNK
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 tojás, 1 nagyobb fej vöröshagyma, liszt, kb. 4 dl olaj, só, bors.
Elkészítése: A meghámozott nyers burgonyát lereszeljük. A finomra vágott hagymát kevés olajon sárgára pirítjuk. Tálban összekeverjük a burgonyát a hagymával, a tojással, sózzuk, borsozzuk, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuskatészta sűrűségű legyen. Serpenyőben megforrósítjuk az olajat, a masszából evőkanálnyi mennyiséget szaggatunk bele, és pirosra sütjük.
BURGONYÁS TORTA
Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 6 szelet könnyen olvadó sajt (trappista, ementáli), 1 csokor petrezselyem, 1--1 ek. szárított majoránna, kakukkfű és oregano, 2 dkg vaj, só.
Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk és nagyon vékony karikákra vágjuk. Hideg vízben áztatjuk öt percig, majd lecsöpögtetjük és szárazra töröljük. A sajtot kis darabokra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, leszárítjuk, apróra vágjuk, beleszórjuk a szárított zöldfűszereket, és csipetnyi sót keverünk hozzá. Egy kb. 22 cm átmérőjű tálat kibélelünk benedvesített sütőpapírral. Erre tesszük egymás után a rétegeket: a burgonyakarikákat, amelyeket megszórunk fűszerkeverékkel, majd sajtdarabokkal. Burgonyával fejezzük be a rétegezést és a tetejére morzsoljuk a vajat. Lefedjük alufóliával, és kb. 40 percig, 180 fokra előmelegített sütőben sütjük. Ha letelt az idő, ellenőrizzük, mennyire sült meg a burgonya -- akkor jó, ha simán belecsúszik a villa. Fólia nélkül pár percre visszatesszük a sütőbe, hogy a teteje is megpiruljon.
Jó étvágyat!