Életforma.hu

GASZTRO

A legjobb hűsítő italok kánikula idején

Tombol a kánikula, amit vagy csak a hűs szobában, vagy a medencében lubickolva lehet átvészelni. A legfontosabb teendőnk ilyenkor a napvédelem mellett az, hogy megfelelően hidratáltak legyünk, azaz eleget igyunk. A víz mellé most adunk néhány alternatívát.

Jegeskávé

Ilyen melegben nem ajánlott a túlzott koffein bevitel, de azért napi két-három kávé elfogyasztása még belefér. Ha a hőmérő higanyszála a 35 fokot verdesi, akkor jöhet egy frissítő jegeskávé. Az elkészítése sem igényel különösebb szakértelmet, egyszerűen csak lefőzzük a szokásos kávénkat, melyet aztán alaposan összerázunk pár jégkockával és már fogyasztható is. Ínyencek egy gombóc vanília fagyival is megfejelhetik az élményt.

(Fotó:Depositphotos)

Frappé

Hogy miben különbözik a jegeskávétól? Többnyire instant kávéból, vagy lefőzött hosszú kávéból készül némi cukor és tejszín hozzáadásával. A frappét nem elég csak úgy összerázni a jéggel, hanem turmixgépben kell vegyíteni vele, ettől lesz az állaga krémes és habos. Frappét készíthetünk ugyanígy bármilyen ízű fagylaltból is. A tetejét sok helyen még egy adag tejszínhabbal is díszítik, de szívószál helyett, ha lehet inkább kiskanalat kérjünk hozzá, hiszen az előbbi az egyik legnehezebben feldolgozható műanyag.

Chai latte hidegen

A chai latte egy igen kedvelt, fűszeres tea fajtából készül, melyet tej és kevés cukor vagy méz hozzáadásával fogyasztanak. Rendkívül telt, gazdag ízű ital, kicsit a kávéra is emlékeztet, érdemes megkóstolni. Chai teát már minden nagyobb élelmiszer üzletben vehetsz, ha ebből elkészítesz reggel egy nagyobb mennyiséget, majd a hűtőben tárolod egész nap, tuti hogy nem nyom majd el a meleg.

Házi ice tea

Ide gondolom nem kell receptet írnunk, hiszen ugyanúgy kell elkészíteni, mint a téli verzióját. Jó hír, hogy mivel nagyon sokféle fajtájú és ízesítésű teát lehet már kapni, így kedvünkre tudjuk variálni. A házi jeges tea nagy előnye, hogy sokkal kevesebb cukorral vagy anélkül tudjuk magunknak megfőzni, mint a boltban kapaható verziót. Jó trükk, ha kicsit erősebbre készítjük a teánkat, több filter felhasználásával és a hűtőből kivéve friss jégre öntjük. Így még hűsítőbb lesz.

(Fotó: Depositphotos)

Uborkás víz

Sokan idegenkednek a hallatán, pedig rendkívül egyszerű az elkészítése, finom és szuperül hidratál. Az elkészítése is pofonegyszerű: jeges vízbe karikázzunk fel uborkát vékony szeletekre, vagy mehet a turmixba is. Facsarhatunk bele citromlevet, ha van kéznél, pár mentalevél is mehet bele. Hagyjuk 1-2 óráig még a hűtőben érni, ha elkészült, szuper zöld íze lesz.

Koviubi fröccs

Ha már az uborkánál tartunk, akkor ezt is muszáj kipróbálni. Ha gyakorlott uborkakovászolók vagyunk, akkor megcsinálhatjuk a saját uborkánk levéből, ha nem akkor irány a piac és a savanyúság árus. A leöntött levet szódával vagy ásványvízzel felengedjük, ha nem elég hideg, akkor dobunk még hozzá pár jégkockát is és már meg is van a fröccsünk. Állítólag másnaposság ellen is kiváló.

Levendulás limonádé

Hihetetlenül egyszerű elkészíteni, viszont üdítő hatását sokáig érezni. Annyi csupán a dolgunk, hogy a kancsónyi limonádéba belemorzsolunk kevéske friss levendula virágot. Vigyázni kell azonban, mert a levendula aromája borzasztóan intenzív, így tényleg nem kell bele sok. Behűtve isteni nyári szomjoltó.

(Fotó:Depositphotos)

Dinnyés jégkása

Ehhez a recepthez semmi másra nincs szükségünk, mint görögdinnyére és aprított jégre. Tört jeget vásárolhatunk a nagyobb benzinkutaknál, de az is jó módszer, ha a jégkockákat aprítóban zúzzuk össze házilag, vagy klopfolóval törjük meg egy zacskóba helyezve. A dinnyét kevés vízzel összeturmixoljuk, majd a kapott szörpöt ráöntjük a tört jégre. Természetesen nem csak görögdinnyével készíthetjük el, hanem bármilyen más gyümölccsel is. Kiwivel, citrommal vagy ribizlivel is isteni. Édesség helyett is kiváló.

 

Még több tipp kánikula idejére:

Így hűtsd le a lakásod kánikulában, légkondi nélkül


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.