Életforma.hu

GASZTRO

A legjobb pizza otthon készül: ezeket a feltéteket válaszd, ha biztos sikert szeretnél

A pizza egy megunhatatlan étel, amit sokféleképpen készíthetünk el. Most eláruljuk a legfinomabb pizza titkát. Készítsd el bátran te is!

A pizza egy megunhatatlan étel. Köszönheti ezt leginkább annak, hogy rengetegféleképpen elkészíthetjük. Valaki a visszafogott változatokat szereti, minél kevesebb feltéttel, mások az olaszos ízek helyett inkább a magyaros változatot kedvelik, valaki rengeteg hússal, vannak, akik húsmentesen eszik. Szerencsére a pizza nemcsak finom, elkészíteni is könnyű, így bátran ajánljuk, hogy te is tegyél rá egy kísérletet. Mivel tésztareceptek közül rengeteget találni a neten, inkább a feltétekről gyűjtöttünk össze néhány hasznos tippet. Mit és hogyan tegyél a pizzádra? Cikkünkből kiderül a tökéletes feltét titka.

Kezdjük az alapokkal, vagyis a paradicsomszósszal. Noha tudjuk, egyre több olyan pizza van, aminek nem paradicsomszósz az alapja, hanem például fokhagymás tejföl vagy BBQ szósz, bármelyikről is legyen szó, fontos, hogy ne kenjük fel túl vastagon a tésztára, különben eláztatnánk azt. Ha paradicsomos alapot készítünk, érdemes visszafogottan fűszerezni, hogy a paradicsom természetes íze domináljon (ezért is kifizetődő jó minőségű paradicsomot használni). Cukrozni felesleges, ahogy a fokhagymát is kihagyhatjuk a képletből, utóbbit az olaszok inkább tésztaételeikhez használják. A paradicsomszószt elég megszórni egy kevés sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval.

A legjobb pizza otthon készül. Fotó: Gierlinger

Sajt

A sajt az egyik leggyakoribb pizzafeltét, mégis sokan rosszul bánnak vele. A sajtot közvetlenül a paradicsomos alapra kell szórni, ha ugyanis a többi feltétre helyezzük, a feltétek (például a kukorica vagy a gomba) nem megpirulnak, hanem inkább megfőnek, az is előfordulhat, hogy félig nyersen maradnak a sajt alatt. Ha autentikus olasz pizzára vágyunk, a trappista sajtot mellőzük, helyette inkább (bivaly)mozzarellát válasszunk. A márványsajt vagy gorgonzola már jóval karakteresebb ízű sajtok, ezekkel érdemes csínján bánni. Ha pedig parmezánnal vagy Grana Padanoval szórnánk meg az ételt, csakis sütés után tegyük, úgy lesz az igazi az összhatás.

Hús a lelke mindennek

Nem kételkedünk abban, hogy a vegetáriánus pizzák is lehetnek finomak, ha viszont rajtunk múlik, a hús elengedhetetlen feltétje a pizzának. Itt két nagy csoportba tudjuk osztani a húsféléket. Az egyikbe azok tartoznak, melyeket csak a sütés végén érdemes rátenni a pizzára, különben ráégnének, ilyen feltét például a sonka is. A bacont és a szalámit viszont a sütés előtt ajánlott a pizzára tenni. Mikor kivesszük a sütőből, a bacon kellemesen ropogós, a szalámi pedig puha és még ízletesebb lesz, tudtuk meg Kovács Pétertől, a Gierlinger termékeket is készítő Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától.

A baconszakértő hozzátette, magas hústartalmú, mesterséges adalékanyagoktól mentes szendvicsfeltétjeik tökéletesek pizzákon is. Ízük harmóniát alkot a pizzához leggyakrabban használt fűszerekkel, a bazsalikommal és az oregánóval. Ha nincs egy egész pizzára elegendő húsunk otthon, nyugodtan kísérletezzünk, elegyítsük őket. Osszuk a pizzát két vagy három részre: az egyikre helyezzük egy szelet vékonyra szelt bécsi felvágottat, a másikra szaftosabb karaj szeletet, a harmadik cikkelyt pedig egy harmadik féle hússal, például baconnal fedjük be. Elvégre húsból sosem elég, nem igaz?

Ezt is készítsd el:


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.