A magyarok több mint 40 százaléka nem eszik elég halat. Még heti rendszerességgel sem, pedig a hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® éppen ezt javasolja. A megkérdezettek háromnegyede az íz alapján választ élelmiszert, és az, hogy mennyire egészséges az, ami a tányérunkra kerül, csak az emberek 16 százalékát érdekli.
A Hamé Hungária Kft. felkérésére 1137 főt kérdezett meg a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, az online kérdőívvel elsősorban a halfogyasztási szokásainkat kívánták felmérni. Magyarországon még mindig kevés, évente csupán átlagosan 6,7 kg halat eszik a lakosság, ezzel a mennyiséggel jelentősen le vagyunk maradva a 24,4 kg fogyasztású európai átlagtól és a környező országoktól is. Sőt a tavalyi adatok alapján nálunk fogy a legkevesebb hal Európában.
Európában az utolsó helyen kullogunk. Fotó: Pixabay
Ez azért szomorú, mert ez köztudottan egészséges étel. A halhús többek között az izomépítéshez és az immunrendszer zavartalan működéséhez szükséges jó minőségű fehérjét tartalmaz, értékes zsírtartalma pedig hasznos élettani hatással bír. Különösen az olajos húsú mélytengeri halak (pl. lazac, hering, makréla, szardínia, tonhal), továbbá a pisztráng és a busa gazdagok ómega-3 zsírsavakban.
Az érvényben lévő hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR heti rendszerességgel javasolja a halfogyasztást, és amikor a szakmai szövetség ezt megfogalmazta, igyekezett figyelembe venni a magyar táplálkozási szokásokat. Sajnos a lakosság 40 százalékának még a heti egyszeri alkalom is soknak bizonyul, 34 % hetente és mindössze 22 % eszik egy héten többször is valamilyen halas fogást.
Ez azért is különös, mert tulajdonképpen mindenki tudja, hogy legalább hetente egyszer kéne halat enni, több mint 90 százalékban tisztában voltak a megkérdezettek ezzel. Arra is fény derült a kutatásból, hogy az emberek 75%-a az ízlése szerint választ, a fő szempont tehát az, hogy szeresse az adott ételt, és bár a második helyen az egészségtudatosság áll, mégis csak a megkérdezettek 16 %-át érdekli, hogy mennyire tesz neki jót az, ami a tányérjára kerül.
A megkérdezettek fele évek óta nem növeli a halfogyasztását és ettől tulajdonképpen semmi nem is tudja eltéríteni. Némi reményre ad okot, hogy a válaszadók 30 %-a azonban az elmúlt öt évben többször evett halat, mint régebben.
Ami az étkezéseket illeti, főleg ebédre választunk halat (60 %), vacsorára a megkérdezettek 27 százaléka fogyasztja. Tízóraira, uzsonnára alig, pedig ezekre a kis étkezésekre a különböző halkészítmények, konzervek, pástétomok kifejezetten alkalmasak. A vásárlásnál a friss halat részesítjük előnyben (40 %), ezt követik szinte fej fej mellett a konzervek (27 %) és a fagyasztott termékek (26 %). A fajták tekintetében a tengeri halak a kedveltebbek, az édesvíziekre mindössze 37 % voksol.
A dietetikusok szerint a mennyiségen kívül további problémát jelent az elkészítés módja is. Természetesen a rántott verzió vezet, amit a halászlé követ. Grillezve, sütve, párolva csak 20 % szereti a halat. A hőkezelt termékek közül az olajos, sós lében eltett konzervek sikere elsöprő a halpástétomokhoz és krémekhez képest, amelyekből valóban nagyon kevés szerepel az étrendünkben, holott a halakból származó vitaminokat és ásványi anyagokat ezekből is be lehet vinni a szervezetünkbe és jó választást jelenthetnek azoknak is, akik még csak most ismerkednek a
halfogyasztással.
Mindössze évi 6,7 kg-ot eszünk. Fotó: Pixabay
„Sajnos több ponton sem kielégítő a halfogyasztásunk. Jószerivel a mennyiség, a gyakoriság és a kedvelt elkészítési módok sem felelnek meg az általunk megfogalmazott táplálkozási ajánlásnak" – kommentálja a kutatás eredményét Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. "Van azonban egy számomra még fontosabb megállapítása a vizsgálatnak, mégpedig az, hogy a hal gyakorlatilag a családi minta hatására épül be az ízlésvilágba és az étrendbe.
Ha valaki gyerekként megbarátkozik vele, akkor ez nagy valószínűséggel az ő későbbi étkezésében is szerepel majd. Ez persze szinte valamennyi élelmiszernél így van, a táplálkozásunkat nagyban meghatározza a családi minta. De valahogy ez a halaknál még jobban érvényesül. Ezért aztán – többek között – azért sem mindegy, hogy mennyi és milyen típusú halétel kerül otthon az asztalra, mert ennek hosszútávú hatása lesz. Ha a gyerekek most megszokják, felnőttként az önálló életükben is esznek majd halat, így talán a jövőben változik majd a helyzet és több fogy ebből az egészséges táplálékból.
Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.