Életforma.hu

GASZTRO

A tél gyümölcse: a befőtt

Ezeken a végtelennek tűnő hideg, téli napokon mindig jó, ha van a spájzban mihez nyúlni, akár kicsit a nyárra, vagy némi gyümölcsre vágynánk. Ha nem csak magában ennél meg például egy üveg meggybefőttet, hanem készítenél is belőle valami finomat, nos ehhez hoztunk 3 villámgyors és egyszerű receptet.

Ha vagyunk annyira szerencsések, hogy nyáron saját magunk is el tudunk rakni a kertben termő vagy a piacon vett gyümölcsökből, egyszerűbb dolgunk van, hiszen most elég bemenni az éléskamrába és levenni a polcról a megkívánt üveget. És itt természetesen nem csak a meggy jöhet szóba, számtalan gyümölcs, például körte, szilva, cseresznye, őszibarack, alma, sőt még a birsalma is alkalmas arra, hogy egy üvege zárva „téliesítsük” akár több éven keresztül.

MEGGYSZÓSZ

Az iskolai menzáról mindenki számára jól ismert meggyszószt nem csak unalmasan lehet elkészíteni, tökéletes párosítás például a száraz húsok, köztük pulyka és kacsa mellé, fanyarkás íze feldobja a főételt.

Süt hús naranccsal és meggyel (Fotó: Pinterest)

Hozzávalók:

  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 2 evőkanál kristálycukor vagy méz (ízlés szerint)
  • 1 kávéskanál őrült fahéj
  • 1 kávéskanál örölt szegfűszeg
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 citrom kifacsart leve és lereszelt héja
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 dl víz
  • csipet só

Elkészítés: A befőttet a levével és egy pici plusz vízzel együtt öntsük egy nagyobb lábasba és közepes lángon kezdjük el melegíteni. Mivel a befőtt valószínűleg édeskés - még a meggy is -, így cukrot vagy mézet mérsékelten tegyünk hozzá. Ezután jöhetnek bele a fűszerek és a citrom. Befőtt lévén nem is kell sokáig főzni. Közben elkészítjük a habarást: a főzőtejszínt keverjük el az étkezési keményítővel, majd fokozatosan felöntjük a felforrt lével, nehogy összecsomósodjon. Ezután levesszük a tűzhelyről és apránként hozzáöntjük a habarást. Még egyszer forraljuk fel, legvégén adjuk hozzá csak a csipetnyi sót. A hús mellé akár melegen, akár hidegen is tálalhatjuk.

MELEGÍTŐ GYÜMÖLCSLEVES

A szószhoz hasonlóan ezt a levest is pofonegyszerű elkészíteni, miközben csodálatos fogás a téli mínuszokban.

(Fotó: Pinterest)

Hozzávalók:

  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 1 üveg őszibarack befőtt
  • 1 üveg magozott cseresznye befőtt
  • 1 üveg alma kompót
  • 3 evőkanál étkezési keményítő vagy liszt
  • 4-5 evőkanál cukor vagy méz (ízlés szerint)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom kifacsart leve és reszelt héja
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
  • 2 dl tejszín
  • 1 liter víz
  • csipet só

Elkészítés: A feldarabolt gyümölcsöket a befőttben lévő levükkel és a vízzel együtt feltesszük főni. Hozzáadjuk a fűszereket, a citromhéjat, a szegfűszeget, a fahéjat és a csipet sót. Hagyjuk, hogy felforrjon, közben a tejszínt a cukorral és a keményítővel vagy a liszttel simára keverjük. Amint felforrt a leves, a tejszínes habarásban forró gyümölcslevet előző recepthez hasonlóan hőkiegyenlítjük, majd folyamatos keveréssel a felforrt levesbe öntjük. Újraforrástól számított 3-4 percig kis lángon főzzük. Melegen tálaljuk.

FŰSZERES SÜLT KÖRTE

Mennyei és villámgyorsan elkészíthető édesség. Akár még egy nem túl jól sikerült napunkat is feldobhatjuk, ha vacsora utáni nasinak elkészítjük.

Befőttből is remek édesség készíthető (Fotó: Pinterest)

Hozzávalók:

  • 1 üveg körtebefőtt
  • 5 dkg vaj
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  •  pár darab egész csillagánizs
  • 1,5 dl fehérbor (elhagyható)

Elkészítés: A befőtt körtéket szerencsére már nem kell meghámozni, de a citrommal sem kell bíbelődni, hiszen a citromsav már tartósította, így felbontás után sem kezd barnulni a gyümölcs. Akár serpenyőben, akár sütőben is elkészíthető a desszertet. A félbevágott körtéket egy kivajazott serpenyőbe helyezzük, majd megszórjuk őket a fűszerekkel. Ha kicsit tovább bolondítanád az édességet, kevés fehérborral is meglocsolhatod. Legvégén szórjuk rá a cukrot. Ezután nagyjából 10 percig kell sütni közepes lángon addig, míg a cukor rá nem karamellizálódik. Vaníliasodóval vagy fagylalttal kínálva érdemes tálalni.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.