
Hozzávalók:
40 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 egész tojás és 1 tojás sárgája (a 2. tojás fehérje éppen jól jön majd
a pite tetejének lekenéséhez)
1 csomag sütőpor
reszelt citromhéj
15 dkg darált dió
Elkészítés:
A lisztbe belevegyítjük a sütőport, elmorzsoljuk a vajjal, a tojással, cukorral, citromhéjjal, egy csipet sóval. Ha ellenáll a tészta, akarom mondani, nem áll össze könnyedén, adjunk hozzá egy kis tejfölt, de óvatosan, mert attól kissé törékenyebb-morzsásabb lesz majd, mint tejföl nélkül. Tapasztalatom szerint egy-két evőkanállal mindig felvesz.
Két részre osztjuk a tésztát, egy közepes tepsit kibélelünk az egyik felével. Érdemes kinyújtani, úgy beletenni a tepsibe ahelyett, hogy kézzel csak belenyomkodnánk, esztétikusabb lesz a végeredmény. Darált dióval/mandulával meghintem a tésztát. Az almát meghámozom, lereszelem, ízesítem (fahéj, szegfűszeg, mazsola, és innen sem sajnálom a citromhéjat). Ne hagyjuk állni lecukrozva az almát, mert rengeteg levet ereszt. Ha mégis megtörtént, nyomkodjuk ki alaposan az almát a levétől. Dió/mandula a tetejére sem árt, majd jöhet a második lap.
Megszurkálom sűrűn villával, lekenem tojásfehérjével, és 180 fokos sütőben legalább 30 percig sütöm.